Twee explosieven ontdekt bij graafwerkzaamheden in Naarden

Twee explosieven ontdekt bij graafwerkzaamheden in Naarden
De twee gevonden explosieven, links met kop.
© Foto Marc Noordhuis
Naarden

Tijdens graafwerkzaamheden in een tuin aan de Huibert van Eijkenstraat in Naarden zijn twee explosieven ontdekt. Hulpdiensten werden daarvoor maandagmiddag gebeld. Een specialist heeft de projectielen onderzocht.

Bewoner Marc Noordhuis vond de twee explosieven naar eigen zeggen vorige week al.

,,Mijn zoon is hovenier en legt de achtertuin opnieuw aan. Om eerlijk te zijn dachten we dat het gewoon twee stukken ijzer waren. Zwaar verroest. We hebben ze eruit gehaald en zijn verder gegaan. Door de regen van de afgelopen dagen zijn de twee staven een beetje schoongespoeld en toen zagen we dat een van de twee een soort kop had. Dus hebben we vandaag toch maar even met de politie gebeld. Mijn zoon wilde namelijk met een trilplaat aan de gang.”

Noordhuis klinkt nuchter. Hij is er niet echt van onder de indruk. Van wanneer de projectielen zijn weet hij niet.

,,Vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog, maar misschien ook wel van daarna. We zitten niet ver van het Arsenaal vandaan en dit was toen nog allemaal weiland. Misschien waren het afzwaaiers.”

De explosieven zijn volgens Noordhuis nog niet afgevoerd, maar weer tijdelijk onder de grond geplaatst. ,,Nee, ik mag niet zeggen waar.”

Dinsdag komt een speciaal team van de EOD om de projectielen mee te nemen en onschadelijk te maken. Mogelijk wordt er ook nog gezocht naar de kop van het andere projectiel. Tot die tijd liggen de werkzaamheden in de tuin uiteraard stil.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.