Premium

Gooische Barbecue Kampioenschappen: Tijd van afgefakkelde speklappen is voorbij. Maak ananas met een pepertje

Gooische Barbecue Kampioenschappen: Tijd van afgefakkelde speklappen is voorbij. Maak ananas met een pepertje
De Gooische Barbecue Kampioenschappen: ’Kijk verder dan vlees. Er is zoveel meer. Zelfs desserts kunnen op de barbecue’.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Wie maandagmiddag in de buurt van foodhall MOUT heeft gelopen, kan de geur van barbecues niet zijn ontgaan. De Gooische Barbecue Kampioenschappen trokken bekijks. Logisch. Wie langer dan een paar minuten bleef staan en een beetje geluk had, kon tijdens de wedstrijd ‘gewoon’ een hapje meeproeven.

Vijf teams, een jury en enkele uren om wat prachtigs te grillen. Dat zijn ingrediënten van de Gooische Barbecue Kampioenschappen. Verder is het vooral aan de deelnemers: Puur Smaeck, Vida, Bula Outdoor, een team van (mede-)organisator Gooise TamTam en Lopez Specials.

Laatstgenoemde pakt uit. Naast deelnemer Juan Lopez aan de wedstrijd, staat een heuse stand inclusief reusachtige rokende barbecue pal naast hem - ook van Lopez Specials.

Terwijl de deelnemers van dit kampioenschap druk in de weer zijn, vertelt prijswinnaar Jelle Hovens trots over hun ‘hobby’. Hovens werd onlangs ‘Baas BBQ’, een landelijke wedstrijd. Ja, dan heb je wel wat te vertellen.

Kijk verder

,Ik krijg vaak de vraag hoe je ‘goed’ moet barbecuen. Eigenlijk is het heel simpel: neem de tijd, geef het aandacht. De tijd van afgefakkelde speklappen is voorbij. Als je snel wat wil bakken, neem dan goed vlees. Je kan beter wat meer geld besteden. En, kijk verder dan vlees. Er is zoveel meer. Zelfs desserts kunnen op de barbecue.”

Ananas, bijvoorbeeld. Met een pepertje. Hovens: ,,Aparte combinaties maken, heel lekker”. Aandacht geven en de tijd nemen, dus. Genoeg tips voor de barbecuende burger thuis. Maar soms is de rooklucht van het barbecuen ook voor een prijzenpakker weleens genoeg. Hij lacht. ,,Na een dag lang in die lucht heb ik vaak trek in wat zoets”.

De eigen barbecue én stand van Lopez mogen dan op het plein staan, Juan Lopez zelf mag er geen gebruik van maken. De barbecues van de deelnemers zijn ‘gelijk’, de ingrediënten waarmee wordt gekookt eveneens. Die zijn vooraf uitgedeeld - het is aan de koks.

Nadat zijn gerecht voor het kampioenschap erop zit, kookt Lopez vrolijk verder voor het publiek. ,,Heerlijk, toch? Ik hoef niet per se te winnen. Het is een heerlijke hobby”, zegt hij lachend.

Het is de sfeer van de dag. Lopez wordt derde. De jury wijst het organiserende team aan als winnaar van de derde Gooische Barbecue Kampioenschappen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.