Tamelijk onbekende schaakgrootmeester Petar Arnaudov maakt naam in Bussum

Schaken

Petar Arnaudov is schaakgrootmeester, maar toch tamelijk onbekend in Nederland. Zijn naam valt soms op, omdat hij met het Haagse team van DD in de tweede klasse speelt. Een Bulgaarse grootmeester op relatief laag niveau, waarom is dat? Maandag speelde hij zich voor het eerst wat meer in de kijker door het traditionele Pinkstertoernooi van BSG te winnen.

Arnaudov had weliswaar ook de hoogste Elo-rating, maar dat scheelde niet veel met Hing Ting Lai. Die gold als favoriet, omdat hij wel bekend staat om het winnen van toernooien met verkorte bedenktijd. Nadat ze beiden de eerste drie partijen wonnen, speelden ze in de vierde ronde tegen elkaar een korte remise. Een merkwaardig besluit voor wat de beslissende partij van het toernooi zou moeten zijn.

Voor Arnaudov pakte het goed uit. Hij won in de vijfde ronde van Ewoud de Groote, terwijl Lai onderuit ging tegen outsider Tim Grutter. Twee ronden later verloor Lai ook nog van Collin Stolwijk. Arnaudov speelde in de zesde ronde remise tegen Grutter, die samen met De Groote tweede werd, en won in de zevende ronde van BSG-icoon Tom de Ruiter. De Bulgaar: ,,Ik had verwacht dat het makkelijker zou gaan. Die laatste twee tegenstanders waren sterker dan ik op basis van hun rating had gedacht.’’

Dat zal de 86-jarige De Ruiter leuk vinden om te horen. Hij viel al in de tweede ronde op met een overwinning op Fred Slingerland, die meester is en ook een van de toernooifavorieten was. De veteraan eindigde net boven de vijftig procent. Henk van der Poel, ook al een BSG-icoon, eindigt net naast het podium als gedeeld vierde. Hij won het toernooi nog nooit. ,,Dat lukt alleen als het de hele dag meezit’’, was zijn commentaar, nuchter als altijd.

De 32-jarige Arnaudov is al sinds 2013 grootmeester. Hij woont in Den Haag, waar hij een van de oprichters was van het bedrijf Modern Chess. Dat geef e-books en e-magazines uit, Arnaudov houdt zich bezig met de redactie daarvan. Hij is ook actief als trainer van topschakers, amateurs en kinderen. In Bulgarije was Arnaudov lid van het nationale team. Als prijs won hij in Bussum tweehonderd euro en een boek over de Amerikaans-Italiaanse schaker Fabiano Caruana.

Meer nieuws uit Sport Regionaal