Premium

Hilversum heeft al tien jaar een parkeerpotje maar doet er bijna niks mee: 1,2 miljoen op de plank

Hilversum heeft al tien jaar een parkeerpotje maar doet er bijna niks mee: 1,2 miljoen op de plank
Parkeren is en blijft een thema in Hilversum.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Dik een miljoen euro in kas voor parkeerplaatsen en bereikbaarheid, maar die dikke miljoen bleef de afgelopen tien jaar zo goed als onaangeroerd. Dit blijkt uit stukken van de gemeente Hilversum over het zogenoemde Mobiliteitsfonds.

Het fonds is tien jaar geleden ingesteld. Projectontwikkelaars die niet kunnen voldoen aan de parkeernorm moeten er geld in stoppen. Hoeveel hangt af van wat er gebouwd wordt en op welke plek. De afkoopsom varieert van 1600 euro tot bijna 14.000 euro per gemiste parkeerplek. In de loop der tijd is het parkeerpotje aangezwollen tot een fonds van 1,2 miljoen.

Twee projecten

Het Mobiliteitsfonds, vooral bedoeld om te weinig aangelegde parkeerplaatsen elders in Hilversum op een of andere manier te compenseren, is tot nu toe nauwelijks aangesproken door de gemeente. Uit het potje is recent ongeveer 95.000 euro gebruikt bij de aanleg van extra parkeerplekken rond de Van Riebeeckvijver. En een aantal jaar geleden is 20.000 euro gebruikt voor het tijdelijk inrichten van het Lemetterrein aan de Larenseweg. Bij die twee projecten is het tot op heden gebleven.

Het Mobiliteitsfonds is afgelopen week in een raadscommissie besproken omdat de bij het fonds horende verordening aan vernieuwing toe is. Het gaat volgens burgemeester en wethouders om boekhoudkundige en administratieve aanpassingen. De opzet van het fonds blijft ongewijzigd, meldt wethouder Annette Wolthers. Naar aanleiding van de aanpassing van de verordening is ook duidelijk geworden dat het Mobiliteitsfonds de afgelopen tien jaar nauwelijks is gebruikt.

Hilversum verwacht het fonds in de toekomst wel te gaan inzetten. ,,Op korte termijn kan dat betekenen dat er parkeerplaatsen in de stad worden toegevoegd”, stelt een woordvoerder van de gemeente. ,,Verderop in dit jaar komen er nog verschillende kansen aan om uit dit fonds te dekken. Een voorbeeld is een experiment met slim parkeren als onderdeel van het Smart City programma waartoe de gemeente het initiatief heeft genomen. Hierbij wordt technologie gebruikt om vrij beschikbare parkeerplaatsen ’real-time’ voor autorijders in beeld te brengen en zo de parkeerdruk in de stad beter te kunnen spreiden.”

De raadscommissie is sowieso niet onverdeeld gelukkig met de boekhoudkundige, administratieve en tekstuele wijzigingen die burgemeester en wethouders willen doorvoeren. Er bestaat onduidelijkheid over wat er nu precies verandert. Ook hebben veel politici grote twijfels of ze uitgaven uit het Mobiliteitsfonds aan b en w willen delegeren of niet. Het onderwerp wordt nog in de gemeenteraad besproken, al bleef deze week een beetje onduidelijk of dat deze maand al gaat gebeuren of dat b en w besluiten er toch nog een keer naar te kijken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.