Premium

Gemeente Laren heeft kinderopvang netjes op orde

Gemeente Laren heeft kinderopvang netjes op orde
© Foto ANP/Lex van Lieshout
Laren

Laren had de kwaliteitsbewaking van de kinderopvang vorig jaar op orde. Dat schrijft wethouder Karin van Hunnik aan de gemeenteraad. Colleges moeten hierover jaarlijks rapporteren aan hun raad en de Inspectie van het Onderwijs.

In Laren bezochten vorig jaar 224 kinderen bij zes instellingen het kinderdagverblijf. Zeven instellingen (deels dezelfde als bij de kinderdagverblijven) verzorgden buitenschoolse opvang voor 227 kinderen. Gastouders ontfermden zich op negentien adressen over 97 kinderen.

Gemeenten moeten erop toezien dat alle instellingen voor kinderopvang goed staan geregistreerd en dat de kwaliteit van de opvang in orde is. Is dat laatste niet zo, dan moet handhavend worden opgetreden.

Administratief was alles in orde, zo melden burgemeester en wethouders aan raad en inspectie. Alle dertien aanvragen voor registratie zijn vorig jaar tijdig afgehandeld.

Alle twaalf locaties voor kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en gastouderbureau) heeft de GGD in opdracht van de gemeente geïnspecteerd. Ook alle twaalf nieuwe gastouderadressen zijn onderworpen aan een inspectie. Van de 33 al bestaande voorzieningen voor gastouderopvang zijn er zes geïnspecteerd. Dat is 18,2 procent van het totaal en dat is ruim boven de norm van vijf procent die de wet eist.

In drie gevallen zijn inspectierapporten opgesteld met ’handhavingadvies’. Daarin werden 29 tekortkomingen geconstateerd. De gemeente heeft voor achttien tekortkomingen een ’handhavingsactie’ ingezet. Met een goed argument afzien van handhaving mag. Dat heeft de gemeente gedaan ten aanzien van elf tekortkomingen. Die betroffen De Kleine Prins (Eemnesserweg). Van handhaving (dwang) is afgezien omdat de tekortkomingen na een ’herstelaanbod’ zijn opgelost.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.