Extra EHBO’ers, water en korte afstanden zorgen voor goed verloop Driedorpenloop op tropische zondag, ’Loop wat langzamer dan normaal’ [video]

Kortenhoef

Die oproep klinkt bij het journaal van 11 uur op de radio. Veel (sportieve) evenementen zijn afgelast, de Driedorpenloop in Kortenhoef, door ’s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen, niet.

„Hebben we ook niet echt overwogen”, laat Willem de Leeuw, mede-organisator van het evenement, weten. Ze hebben wél veel voorzorgsmaatregelen genomen: „Honderd man EHBO, veel (vitamine)water en het advies om voor een kortere afstand te kiezen”, somt De Leeuw op.

De halve marathon, 21,1 kilometer is geschrapt, de overige afstanden 1,5 km (kinderen), 4, 7 en 12 gaan gewoon door. Het is niet de eerste keer dat het zo warm is bij de loop die altijd de eerste zondag van juni wordt gehouden. „Maar dan was het al wat langer warm, dan was je er aan gewend. Nu is het pas de eerste dag dat het zo warm is.”

En warm is het om 12.00 uur bij de start; de barometer is de 25 graden voorbij en loopt nog op. Gelukkig staat er ook een verfrissend windje en hebben de fans het niet af laten weten. „Kom op, je kunt het”, wordt afgewisseld door luid roepende EHBO’ers: „Drinken! Drinken! Pak wat aan!”

Ook de kinderen die de kidsrun liepen, krijgen bij de finish een natte handdoek in hun nek.
© Foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Ook bij de finish veel hulpverleners: wie over de streep komt krijgt eerst een medaille omgehangen en vervolgens een natte handdoek van de EHBO in de nek. „Gaat het? Is alles oké?”

Ze kijken de lopers diep in de ogen, houden ze even vast en pas bij een duidelijk ’ja’, laten ze de renner doorlopen. Max Hillebrand (15) pakt met 17.02 de tweede plek bij de 4 km. Geen spatje zweet op zijn lichaam te zien, zijn haar zit nog perfect.

„Ik heb het wel warm gehad hoor, het was zwaar”, lacht hij. „Ik heb een goede conditie, doe ook mee aan triatlons. Gisteren nog gevoetbald, dat voel ik wel.” Hij had zich ingeschreven voor de 7 km maar vanwege de warmte, de 4 km gedaan. Dat geldt ook voor Gabrielle Krebbers (42) bij wie de sporen van de wedstrijd wel duidelijk te zien zijn. Rood, bezweet en nog licht nahijgend vertelt ze dat het ’ontzettend warm was’. „Ik ben nog niet zo heel erg ervaren.”

Warm, dus veel water drinken!
© Foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Sinds een jaar traint ze bij hardloopvereniging Dolichos, daarvoor liep ze alleen. „Alles is goed georganiseerd hier. Ik heb de loop toegevoegd aan mijn lijstje.” Niet dat dat lijstje al zo lang is met haar korte hardloopcarrière, lacht ze.

Anderhalf uur na de start zijn de meeste deelnemers weer binnen. De toch ervaren hardloper Jan Quak (55) is één van de hekkensluiters.

„Ik ben de laatste kilometer uit de wedstrijd gehaald”, vertelt hij. „Als ik het warm heb word ik wit in plaats van rood. De hulpverlening vertrouwde het niet en ik moest de rest wandelen.” Veiligheid voor alles. „Er zijn geen gekke dingen gebeurd”, vertelt De Leeuw tevreden.

Rond 1.35 uur komt de laatste hardloper over de finish, de man steekt zijn armen in een overwinningsgebaar omhoog. Naast de finishlijn springt een groepje kinderen al die tijd al onverstoorbaar door op het springkussen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal