Kamervragen over wangedrag bij topturnclub Pax en oproep tot meldpunt

© Illustratie: HMC

Marco Knippen
Hoofddorp

Tweede-Kamerlid Lisa Westerveld gaat vrijdag minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens de GroenLinks-fractie vragen welke stappen hij wil ondernemen om het veilige sportklimaat te verbeteren binnen het turnen in zijn algemeenheid, en bij SV Pax Haarlemmermeer in het bijzonder.

De artikelen Onbegrip bij ouders: stelselmatig wangedrag bij topturnclub en Talent kan bij Pax niet dun genoeg zijn vormen de aanleiding.

Deze krant berichtte woensdag dat binnen de meisjestak van de op een na grootste gymnastiekvereniging van Nederland in Hoofddorp, tevens een van de vier centra voor talentontwikkeling en topsport, volgens ouders, trainers en andere betrokkenen sprake is van structurele misstanden. Het gaat daarbij om uitschelden, bespotten, vernederen en negeren van turnsters in de leeftijd van acht tot circa 17 jaar, aldus de melders van incidenten. Ook worden turnsters constant op hun gewicht aangesproken, met eetstoornissen tot gevolg, en worden bij blessures medische protocollen niet nageleefd. Bovendien is er sprake van machtsspelletjes: kinderen van mondige ouders krijgen te maken met represailles, voor trainers die met hoofdcoach Patrick Kiens in conflict komen of zich tegen zijn aanpak verzetten volgt ontslag.

Welzijn

Kamerlid Westerveld vraagt onder meer aan minister De Jonge wat er is gebeurd om grensoverschrijdend gedrag binnen de meisjestak van SV Pax in het begin maart naar buiten gebrachte onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) over het pedagogische klimaat tegen te gaan en of hij vindt dat de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) de zorgplicht goed uitvoert. Ook wil zij van hem weten of de ambitie van sportkoepel NOC NSF en de sportbonden om bij de beste tien landen van de wereld te behoren een cultuur creëert waarin het behalen van prestaties boven het welzijn van kinderen wordt gesteld.

Lees ook het commentaar: ’Waarom laten ouders hun kinderen aan topturnen doen?’

Niet alleen de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks is bezorgd. D66-gemeenteraadslid Gerdien Knikker overweegt om, zoals zij al eerder deed, tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 juni wethouder sport Mieke Booij te bewegen in de gemeente Haarlemmermeer ’een anoniem meldpunt te starten’. ,,Misstanden moeten op een laagdrempelige manier kunnen worden gemeld’’, aldus Knikker. ,,Juist ook omdat ik vanuit de Pax-hoek signalen krijg dat er een angstcultuur heerst.’’

Subsidie

Knikker bepleit ook voorwaarden omtrent openheid en transparantie aan de jaarlijkse subsidie (93.000 euro) aan SV Pax, dat de aantijgingen ontkent. ,,Het is onze morele verplichting ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen sporten.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.