Commentaar: Waarom laten ouders hun kinderen aan topturnen doen?

GerBen van ’t Hek

Waarom laten ouders hun kinderen aan topturnen doen? Vanwege de schittering van medailles?

Is de geringe kans op het halen van de Spelen het opofferen van een jeugd waard? Jaren waarin opgroeiende lijven (en geesten) worden onderworpen aan rigide trainingsregimes.

Het is de vraag die opdoemt nu er weer een beerput lijkt te zijn open gegaan in het Nederlandse topturnen. Wéér want het beeld van verschroeide tienerjaren en voorgoed ingedeukte psyches - in 2011 geschetst door de gouden generatie - was ronduit gruwelijk: ’kindermishandeling’.

Nu onder meer ouders van (ex-)turnsters in deze krant een boekje open deden over nationaal turnbolwerk Pax in Hoofddorp, blijkt het beeld er niet fraaier op geworden. Volgens hen maakt vernederen, bespotten en straffen onderdeel uit van de heersende topsportcultuur bij Pax.

Op verzoek van de bond kwam er na eerdere meldingen een onderzoek, maar het eindrapport van het Instituut Sportrechtspraak wordt door Pax tegen de borst gehouden. Van structurele misstanden zou volgens de club geen sprake zijn, maar zelfs beschuldigende ouders hebben het rapport nooit geheel ingezien.

Lees ook: Kamervragen over wangedrag bij topturnclub Pax en oproep tot meldpunt

Dat er opnieuw grensoverschrijdende incidenten in het topturnen bij Pax naar buiten komen, is reden voor Kamervragen. Terecht. Het zelfreinigend vermogen van clubs werkt niet zolang die worden afgerekend op het leveren van toptalent en bijbehorend eremetaal. En zal daarom ook nooit werken.

Dé vraag wordt in de kamer echter niet gesteld: waarom sturen ouders hun kinderen zo’n verrotte cultuur in?

Lees ook: Onbegrip bij ouders: stelselmatig wangedrag bij topturnclub en Talent kan bij Pax niet dun genoeg zijn.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.