OM wil om tafel met familie Dascha Graafsma, heropening zaak ’dichterbij dan ooit’

Dascha Graafsma overleed eind 2015 op het spoor bij Hilversum. De conclusie zelfmoord is te snel getrokken, stellen nabestaanden en hun onderzoekers.© Privéfoto

Henk Runhaar
Hilversum

Het Openbaar Ministerie heeft ’op hele korte termijn’ een gesprek met de familie van Dascha Graafsma en Team Dascha Onderzoek. Onderzoeksleider en woordvoerder van de familie Joey Roelofs: ,,Heropening van de zaak is dichterbij dan ooit.’’

Het 16-jarige meisje uit Hollandsche Rading kwam eind 2015 om het leven op een onbewaakte overweg in het bosgebied tussen Hilversum en haar woonplaats. Volgens de familie trokken politie en OM veel te snel de conclusie zelfmoord.

Bühne

Aanvullend politieonderzoek, onder druk van door de familie gezochte publiciteit, was in de beleving van de nabestaanden en hun onderzoekers slechts voor de bühne.

Lees ook: Vijftig demonstranten pleiten in Hilversum voor een nieuw onderzoek naar de dood van Dascha Graafsma [video]

Lees ook: ’Op straat gooien politiedossier Dascha Graafsma is onverstandig’

Lees ook: Het ging al mis bij de machinist van de trein die Dascha raakte, concluderen de particuliere onderzoekers

Begin april publiceerde Team Dascha Onderzoek (TDO) een lijvig rapport om dit aan te tonen. Het dient ook als onderbouwing van het hartstochtelijke pleidooi van de familie om het officiële onderzoek naar Dascha’s overlijden te heropenen. Wat de ouders betreft zouden er geen Gooise rechercheurs meer op de zaak gezet moeten worden.

Het OM reageerde met de mededeling dat het 171 pagina’s tellende rapport wordt bestudeerd, met het heropeningsverzoek van de familie in het achterhoofd. Een beslissing is nog niet genomen. Een woordvoerder: „We gaan eerst praten met de familie. We willen bepaalde stukken inzien. Materiaal waarop zij hun conclusies baseren.”

Omslag

TDO-leider Joey Roelofs heeft het idee dat het OM een omslag heeft gemaakt. „Vergeleken met alle voorgaande keren dat wij met informatie kwamen, is de manier van omgaan en communicatie drastisch anders. Ik heb nu echt het gevoel dat we serieus worden genomen. De moeite die het OM nu neemt, is al anders. Dat geeft de familie hoop.”

Volgens Roelofs wil het OM onder meer inzage in het obductieverslag van Baarns patholoog-anatoom Frank van der Goot. Die bracht de familie niets in rekening voor zijn expertise. ,,Natuurlijk werken we mee’’, zegt Roelofs, ,,al vind ik het zorgwekkend dat deze documenten niet in het bezit zijn van het OM. Je zou toch verwachten dat zij minimaal zoveel hebben als wij.”

Eind april eisten zo’n vijftig bezorgde burgers snelle heropening van de zaak. Ze liepen in Hilversum de laatste route van Dascha.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.