Android-smartphones krijgen te weinig updates, vindt de Consumentenbond

© Foto 123RF

Ombudsredactie

Fabrikanten van Android-smartphones stoppen te snel met updaten. Dat concludeert de Consumentenbond, die vier jaar lang de updates van de zeven populairste smartphonemerken bijhield.

Onderzoekers van de Consumentenbond noteerden van alle toestellen die ooit voor een test zijn aangeschaft welke updates ze kregen en hoe lang het duurde voordat de updates werden verstrekt. Dure topsmartphones blijken meer en sneller updates te ontvangen dan goedkopere toestellen van dezelfde fabrikant.

Daarnaast springen veel fabrikanten creatief om met updatebeloftes door hun toestellen met een oude Androidversie op de markt te brengen. Die telefoons krijgen kort na ingebruikname een versie-update, waardoor de belofte al voor een deel is ingelost.

Gebruikers van de Redmi-toestellen van Xiaomi komen er het meest bekaaid vanaf. Van de toestellen in deze reeks kreeg alleen de 5 Plus een versie-update. De andere toestellen kregen de afgelopen vier jaar helemaal geen versie-updates. Ook Huawei brengt relatief weinig updates uit. Geen enkel toestel kreeg meer dan 1 versie-update. Samsung laat het aantal updates mede afhangen van het verkoopsucces. En Sony stopt naar verwachting al na ongeveer anderhalf jaar met het updaten van zijn Xperia XA-serie.

Apple laat zien dat het ook anders kan. Alle telefoons die sinds 2009 zijn uitgebracht, kregen minimaal drie versie-updates en de iPhone 5S kreeg er zelfs vijf. Helaas is dit geen garantie voor de toekomst: het bedrijf doet geen updatebeloftes voor zijn toestellen.

Minimaal 4 jaar

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is niet te spreken over de willekeur van fabrikanten. ,,Updates zijn onmisbaar voor een veilig gebruik van je telefoon. De prijs van een toestel mag niet bepalen of je wel of geen updates krijgt. Iemand die niet de duurste telefoon kan of wil betalen, moet zijn toestel ook gewoon veilig kunnen gebruiken. Wij vinden dat fabrikanten al hun toestellen tot minimaal vier jaar na de eerste verkoopdag in Nederland van updates moeten voorzien.’

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.