Thuisblijven is geen optie; het festivalseizoen barst los met eten, muziek en zon

De foodtrucks van Eten op Rolletjes strijken neer in het Dudok Park in Hilversum. Drie dagen samen eten in ongedwongen sfeer.© archieffoto studio kastermans

Susanne van Velzen

Bang dat je je verveelt komende dagen? Niet nodig. Organisatoren van foodfestivals, muziekfeesten, braderieën en andere evenementen hebben Hemelvaartsdag, de ’verplichte vrije’ vrijdag en het aansluitende weekeinde geprikt voor hun events. Het perfecte moment om een craftbiertje te drinken met je vrienden op Pampus, een dansje te wagen in tropische sferen op het Alltogether Festival in Baarn, met opa en oma een rondje te lopen over de Oude Ambachten Markt in Soest of met de hele familie neer te strijken op een picknickkleed bij Eten op Rolletjes in het Dudok Park in Hilversum.

Alle weerapps houdt hij dagelijks in de smiezen. Maar uit ervaring weet Frans Nagel, organisator van foodfestival ’Eten op Rolletjes’, dat er soms geen peil op te trekken valt. ,,Ik laat me niet gek maken. Roepen allemaal wat anders en stellen de verwachtingen continu bij. Hemelvaartsdag is misschien wat minder, maar vrijdag en zaterdag zien er super uit. Trek morgen gewoon een extra truitje aan”, grijnst Nagel.

Openluchtrestaurant

Voor de vierde keer tovert hij donderdag tot en met zaterdag het Dudok Park bij het raadhuis om in een groot openluchtrestaurant. De ingrediënten van het gratis toegankelijke eetfestijn zijn: dertig keukens op wielen, live muziek (o.a. The Kelly’s en leerlingen van Robberts Muziekschool) en theater (poppenkast op wieltjes Aap van Poot). Plof neer op een picknickkleed, neem plaats aan een houten tafel en ontdek authentiek Vietnamees streetfood, prijswinnende pulled pork sandwiches, vers gegrilde maïskolven, dikke frieten in de schil. Dat is het idee. ,,Je hoeft drie dagen zelf niet te koken. De ene dag kom je met de kinderen en de andere dag met je vrienden. Dan parkeer je de kids bij opa en oma.”

Exotische gerechten maar ook oer-Hollandse pannenkoeken.

Balletje trappen

Frans Nagel organiseerde in 2014 de eerste editie van Eten op Rolletjes in zijn woonplaats Ede. Het liep storm, waarna hij de formule uitrolde naar andere plaatsen. Op negen plekken staat hij inmiddels met zijn foodtrucks. Waaronder Haarlem, Alkmaar en Hilversum dus. ,,Hilversum is een fantastische locatie. Het Dudok Park heeft sfeer met al dat groen. En het raadhuis als decor is natuurlijk prachtig. Het is een beetje schipperen met de ruimte, en we blijven natuurlijk weg bij het MH17 monument. Daar wil je geen kinderen doorheen hebben rennen. Het eerste jaar hadden we nog hekken om het festival. Doen we niet meer. Vonden de bezoekers wat minder prettig en je mist het mooie uitzicht.”

De afgelopen edities van Eten op Rolletjes in Hilversum trokken meer dan tienduizend bezoekers in drie dagen. ,,Wat de kracht is van een foodfestival? De ongedwongen sfeer. Je zit in het gras op je meegebrachte kleedje, de kinderen trappen een balletje. Er is live-muziek en theater. Samen genieten daar draait het om. Mensen communiceren veel via social media met elkaar. Nu heb je tijd om elkaar in het echt te spreken. Vinden mensen fijn hoor”, weet Nagel.

Het fenomeen foodtruck is over komen waaien uit Amerika, vertelt Nagel. ,,Foodtrucks zijn ontstaan omdat kantoorpersoneel tussen de middag behoefte had aan eten. Kwamen zij voorrijden. In het weekeinde hadden die jongens niets te doen. Zijn ze bij elkaar gaan staan met hun wagens en gaan koken voor anderen.”

Eten op Rolletjes is inmiddels een bedrijf waar Frans Nagel het jaar rond druk mee is. ,,Eind augustus zijn de festivals geweest en geen we even in de spaarstand maar vanaf november beginnen de voorbereidingen weer. Foodtrucks zoeken, locaties regelen. In het seizoen hebben we een team van zo’n dertig mensen.”

In het openluchtrestaurant in het Dudok Park is plaats voor ruim tweeduizend gasten. Zij kunnen komende dagen kennismaken met gerechten uit alle windstreken: Suriname, Mexico, Vietnam, Thailand, maar ook oer-Hollandse speltpannenkoeken en poffertjes worden geserveerd. ,,Menu en drankjes stemmen we altijd een beetje af op de locatie. We hadden ooit oesters in Hilversum, een levend product en dat is moeilijk voor een foodfestival. Vinden mensen toch een beetje eng. Wel veel speciaalbiertjes, natuurwijnen en natuurlijk gin-tonic.” Om afval te beperken kopen gasten een plastic glas voor 1,37 euro. Dat is hervulbaar. ,,Moesten mensen even aan wennen, maar is een perfect systeem. Scheelt bergen afval van wegwerpplastic. Gasten nemen het glas mee naar huis. Prima houder voor je tandenborstel”, lacht Nagel.

Foodfestival Eten op Rolletjes, Dudok Park in Hilversum, van donderdag tot en met zaterdag, open van 13.00 tot 23.00 uur.

Kinderen vermaken zich in de Pekingtuin.© foto studio kastermans

Alltogehter Festival Baarn

Thuisblijven is geen optie. Niet voor kinderen, niet voor opa’s en oma’s, voor niemand. Dan mis je wat, voorspelt de organisatie van het Alltogether Festival in Baarn, dat vrijdag en zaterdag gehouden wordt in de Pekingtuin.

Twee dagen lang muziek, dans en lekker eten en drinken. Voor jong en oud. De vrijdagavond (17.30 tot 23.30 uur) wordt een zwoele Latin Caribbean Night met optredens van muzikanten uit verschillende windstreken (o.a. Angel Aruna met Le Freak, Extazz en Latino BM Royale).

De zaterdag (12.00 tot 23.30 uur) staat in het teken van dance, swing, rock en samenzijn. Optredens zijn er van onder andere Dirty Harry and the Magnum Horns (15.00 uur) en de garagerockband The Delvecchios (16.45 uur). Van 13.00 tot 15.00 uur kunnen kinderen zich uitleven op het Alltogether Jeugdfestival met veel zang en dans.

Op Hemelvaartsdag is de Pekingtuin (14.00 tot 23.00 uur) het domein van het Foodtruck Festival. Met een concert ’s avonds van Sonny’s Inc.

www.facebook.com/alltogehterfestival en foodtruckbaarn.nl

Honderd oude ambachten bij elkaar.© archieffoto studio kastermans

Oude Ambachtenmarkt Soest

Sigaren maken, boter karnen, bezem binden, palingfuiken breien, stoelen matten, tollen maken, mosterd maken. Je organiseert een Oude Ambachtenmarkt of niet. In Soest halen ze ieder jaar alles uit de kast om van de historische Kerkebuurt een walhalla van oude ambachten te maken.

Op Hemelvaartsdag wordt de markt (10.00 tot 17.00 uur) voor de 42ste keer gehouden. De markt begon ooit met een paar kramen in het weiland. Inmiddels zijn de ruim honderd oude ambachten slechts een pijler van het festijn, dat jaarlijks duizenden mensen uit Soest en wijde omgeving trekt. Tientallen marktkramen zijn gevuld met antiek, brocante, curiosa en allerlei verzamelobjecten.

Op de Neerweg zijn nostalgische Verkadealbums, oude schoolplaten en landkaarten te bewonderen. Op het Gildeterrein zijn activiteiten voor kinderen en is een horecaplein ingericht. Daar is ook volop muziek. Gaston Starreveld staat op het Gildeterrein met zijn Rad van Fortuin. Tussen 12.30 en 15.00 uur kunnen bezoekers daar een gokje wagen.

www.ambachtenmarktsoest.nl

Virtuele ballonvaart over Pampus.

Proef Pampus

Neem je zwembroek mee als je komende dagen afreist naar het eiland Pampus. Dan roetsj je van de glijbaan in de haven zo het water in.

Op het forteiland voor de kust van Muiden vindt donderdag tot en met zondag de derde editie van het festival Proef Pampus plaats. Vier dagen met live-muziek, (bio)foodstands en heel veel vermaak voor kinderen. In het fort is de nieuwe luchtballonattractie ’Het Geheime Wapen van Amsterdam’ te bezoeken. Je vaart in een virtuele ballon over de Stelling van Amsterdam. In een tent buiten in het groen kun je met een luchtbuks schieten. Er zijn gidsen om alle festivalgangers rond te leiden op het forteiland. Circus Boost vaart over uit Amsterdam om met kinderen circus te spelen. Craftbeer staat koud voor een proeverij in het Piratenhol. De eerste boot vertrekt om 10.30 uur vanuit Muiden en de laatste vertrekt vanaf Pampus om 20.00 uur.

www.pampus.nl/proef/

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.