Wilco Dekker na bereiken top over dodental Mount Everest: ’Laat alleen klimmers met een staat van dienst omhoog gaan’

Annemarie de Jong
Kathmandu

Hoe kon het zo misgaan op de Mount Everest? Door pech op pech, reageert bergbeklimmer Wilco Dekker (49) onderweg van Tibet naar Nepal op de elf dodelijke slachtoffers. ,,Laat alleen klimmers met een staat van dienst de berg opgaan.”

Nepalese autoriteiten wordt verweten dat de uitgifte van 381 klimvergunningen mogelijk de oorzaak is van het hoge dodental. ,,Maar vorig jaar is hetzelfde aantal vergunningen verleend”, relativeert Dekker uit Naarden. Hij en zijn teamgenoten - onder wie Sander Daems uit Bussum - kozen voor de moeilijkere Tibetaanse noordkant. Daarvoor waren 160 vergunningen verstrekt.

Lees ook: File zorgt voor gevaar op de zuidroute op de Mount Everest, Sander Daems zag in de rij staan op bucketlistberg niet zitten

,,Het weer was heel slecht. Er waren maar twee goede dagen om de top te bereiken, vorig jaar tien. Dat betekent dat iedereen nu op hetzelfde moment naar de top wilde, waardoor het drukker was dan normaal. Daar zitten ook onervaren mensen bij die niet goed hebben getraind en de Mount Everest op hun ’bucketlist’ hebben. Die betalen sherpa’s om zich zo ongeveer omhoog te laten duwen. Ze zorgen voor oponthoud en zijn een gevaar voor zichzelf en anderen. Het is een moeilijke berg, met scheurende gletsjerspleten, en zeker geen attractie.”

Aan de Tibetaanse kant van de 8848 meter hoge berg zijn de eisen nu al strenger dan aan de Nepalese zijde. ,,Je mag daar niet meer blind, of met één arm of één been omhoog.”

Lekkende zuurstoffles

Door wachttijd naar de top kan je zuurstofvoorraad opraken en liggen bevriezing en hoogteziekte op de loer. Dekker beleefde benauwde momenten door een lekkende zuurstoffles.

,,Ik had minder energie en wilde gaan zitten en liggen. Totdat een andere klimmer zei: ’Je fles is leeg’. Daarom is een team zo belangrijk.” Na een flessenwissel herstelde hij snel. ,,Als je gaat liggen, val je in slaap en word je niet meer wakker.”

Lichaam

Drie klimmers zijn omgekomen aan de noordkant. ,,Van een weet ik dat-ie in zijn tent is blijven liggen en de andere is aan een trap blijven hangen.”

Lees ook: Naarder Wilco Dekker haalt top van de Mount Everest, zeven anderen komen om

Dekker zag onderweg het lichaam van een lang geleden omgekomen klimmer. ,,Ik zag een jas en schoenen, een hoopje mens. Je probeert het niet te laten binnenkomen en gefocust te blijven.”

Hij bereikte donderdag bij zonsopkomst als een van de eersten de top. Als 29ste Nederlander ooit. „Na negen uur in het donker klimmen sta je op het hoogste punt van de wereld. Een oranje gloed, 360 graden rond. De aarde wordt wakker. Die eerste zonnestralen, het lekkerste wat je kunt voelen. Emotioneel ontdooi je. Echt te gek. Daar heb je al die tijd voor getraind.”

Hij liet zich fotograferen met de vlag van Artsen zonder Grenzen: het goede doel van zijn expeditie. ,,Het duurde zeven minuten. Daarna moet je snel terug. Het is er door de wind -35.”

Op de terugweg werd hij opgehouden door de stoet omhoog. ,,Daar heb ik wel drie kwartier tot een uur moeten wachten. Ik had het koud, je laat je vingers wapperen tegen bevriezing. Ik dacht wel, shit, als dit nog langer gaat duren...” Bij de afdaling is het belangrijk geconcentreerd te blijven. ,,Oppassen, want 70 procent van de ongevallen gebeurt bij het afdalen.”

Zwaarder

Een jaar intensieve voorbereiding ging aan de expeditie van de ervaren bergbeklimmer vooraf. ,,De Mount Everest was veel zwaarder dan ik vooraf had gedacht”, zegt hij.

Natuurlijk is hij trots op zijn prestatie. ,,Maar het gekke is dat ik het nog niet besef. Ik heb daar in een vacuüm geleefd. Het dringt nog nauwelijks door wat er is gebeurd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij kucht en heeft bevriezingskorsten in het gezicht. ,,Ik ben 10 kilo lichter, heb dagen niet gegeten en gedronken, alles was bevroren. Je kunt mijn ribben tellen. Ik voel me een wrak. Wel een blij wrak. Deze ervaring neemt niemand me af. Het is een overwinning op jezelf.”

Vannacht kon hij na een Chinese maaltijd bijkomen in een hotelkamer met een goed bed en douche. ,,Dat heb ik twee maanden gemist.”

Dekker keert binnen een paar dagen terug naar Nederland. Met tien vingers en tien tenen. ,,Ik kan gitaar blijven spelen.”

Wilco Dekker probeert met zijn expeditie zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Artsen zonder grenzen: https://www.actiezondergrenzen.nl/actie/wilco-dekker

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.