De Kijk van Kastermans: 171 brieven aan Eemnessers in het jaar 2100

Metselaar Bert Snel en burgemeester Jules Bijl aan het werk in de toren van de Grote of Sint-Nicolaaskerk.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek
Eemnes

Wilma Leemkolk en Martin Spiering Joh zn. herkennen de man die links op de ’inmetselfoto’ van vorige week staat. Dat is Bert Snel uit Eemnes, melden zij.

,,Hij is heel actief met de historie van Eemnes”, schrijft Hilversummer Spiering. ,,De plek is, denk ik, de Hervormde kerk aan de Kerkstraat in Eemnes.” Dat klopt. In De Gooi- en Eemlander van maandag 17 januari 2000 wordt verslag gedaan van het inmetselen van de brieven van 171 Eemnessers aan hun dorpsgenoten van over een eeuw. Dat was de zaterdag ervoor gebeurd in de toren van de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Burgemeester Jules Bijl nam dat klusje voor zijn rekening, geassisteerd door metselaar Bert Snel.

Dorpsleven

’In 2100 wordt door middel van een brief van de notaris bekendgemaakt welke Eemnessers een brief mogen verwachten”, meldde de krant. ,,De brieven gaan over het dagelijks dorpsleven, de huizen, de hoop en de vrees voor de toekomst.”

De brievenactie was een idee van de stichting Eeuwnesser Feest. Comitélid Lien van ’t Klooster was een van de schrijvers. In haar envelop stopte zij het feestkrantje, vergadernotulen, haar stamboom en foto’s van huis en tuin. ,,En ook alle Europese muntsoorten, want in 2100 betaalt iedereen al bijna honderd jaar met euro’s.” Reinier Ruizendaal, bewoner van de Laarderweg, stuurde ook een brief aan de nog onbekende bewoner van zijn huis. ,,Als ’t er dan nog staat, is het in 2100 bijna twee eeuwen oud. De beuk voor het huis is zelfs vier jaar ouder.”

Zelfstandig

CDA-wethouder Jenny Aarsen deed - net als burgemeester Bijl - ook mee aan de actie. Ze meldde de krant te hopen dat Eemnes in 2100 nog bestaat als zelfstandige bestuurseenheid, maar eerlijk gezegd geloofde zij daar niet in. ,,Als gemeente bestaan we dan allang niet meer. Wel hoop ik dat Eemnes zijn eigen karakter kan behouden.” Burgemeester Bijl sprak in dat verband over de toekomstige ’inwoners van Groot Eemnes’.

Voorzitter Eerhard Huizen van Eeuwnesser Feest - die twee flessen frisse lucht en een goede fles port aan de 171 brieven had toegevoegd - was wel teleurgesteld over de bescheiden retourpost op de 3500 enveloppen die huis-aan-huis waren bezorgd.

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Een man zit op een bed te midden van een collectie kinderboeken en strips. Wie is dit? En hoe zit het met die boeken? Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.