Premium

Inbreuk Tergooi op privacy 141 patiënten: mailadressen voor hele groep zichtbaar rondgestuurd

Inbreuk Tergooi op privacy 141 patiënten: mailadressen voor hele groep zichtbaar rondgestuurd
Ziekenhuis Tergooi betreurt zichtbaar rondsturen emailadressen van groep patiënten.
Hilversum

Ziekenhuis Tergooi heeft in de nacht van zaterdag op zondag 141 patiënten een email gestuurd waarin elk van hen de emailadressen van de andere 140 kon zien. Tergooi gaat door het stof en belooft herhaling te voorkomen.

Een inwoner van Eemnes wist zondag niet wat hij zag. Na een ziekenhuisopname was zijn vrouw sinds vrijdag weer thuis. Zondag om 3.50 uur stuurde Tergooi haar een mail: als ze inlogde op ’Mijn Tergooi’ kon ze haar laatste medische gegevens raadplegen. Diezelfde mededeling was verstuurd aan nog 140 patiënten. Elkaars medische gegevens konden ze na inloggen niet zien, door de mail van Tergooi zagen ze wel elkaars emailadressen.

Drie van de geadresseerden deelden hun boosheid zondag met de hele groep: een schande, vonden ze de inbreuk die het ziekenhuis heeft gemaakt op hun privacy.

Verkeerde vakje

Bij navraag door De Gooi- en Eemlander bevestigde een woordvoerster van Tergooi zondagavond dat het inderdaad mis is gegaan. In de mail aan deze groep patiënten zijn alle adressen in het voor iedereen zichbare vakje ’Aan’ beland in plaats van in het afgeschermde vakje ’BCC’ (blind carbon copy).

Tergooi betreurt het gebeurde en zal de betrokken patiënten informeren, aldus de zegsvrouw. Ook zal het ziekenhuis deze patiënten vragen de mail niet te delen en hem weg te gooien. Overigens beschikt de redactie van deze krant over het document om de mededelingen van de melder te kunnen verifiëren. De identiteit van de melder, die niet met zijn naam in de krant wil, is bij de redactie bekend.

Autoriteit Persoonsgegevens

De woordvoerster van Tergooi laat verder weten dat het voorval zal worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is overigens een normale procedure in dergelijke gevallen.

Tot slot meldt ze dat meteen zondag is besloten dat het ziekenhuis een dergelijke mail voorlopig niet meer zal versturen. Eerst wil Tergooi ’het achterliggende technische protocol opnieuw testen’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.