Premium

File zorgt voor gevaar op de zuidroute op de Mount Everest, Sander Daems zag in de rij staan op bucketlistberg niet zitten

File zorgt voor gevaar op de zuidroute op de Mount Everest, Sander Daems zag in de rij staan op bucketlistberg niet zitten
Grote drukte op de Zuidcol van de Mount Everest (Nepal). De Nederlandse klimmers Wilco Dekker en Sander Daens kozen voor de Noordcol (Tibet).
© Foto AFP
Bussum

Opmerkelijk beeld op de Mount Everest: een lange rij mensen die in ganzenpas via de Zuidcol de top van de hoogste berg ter wereld proberen te bereiken. De Bussumse bergklimmer Sander Daems (48), die donderdagochtend samen met Wilco Dekker (Naarden, 49) een geslaagde poging deed, koos heel bewust voor de veel rustiger Noordcol.

,,Hij zei altijd: ’Ik ga alleen als ik de noordkant kan doen’. Hij zag het echt niet zitten om in de rij te gaan staan’’, zegt Jacquelien Daems, zijn echtgenote.

Deze technisch moeilijker maar ook ’rustiger’ route vanuit Tibet - er worden maar 144 vergunningen per jaar verstrekt - blijkt deze week een gouden keus. Op de Zuidcol - via Nepal dat veel scheutiger is met het verstrekken van de permits, er werden er dit jaar 378 uitgeschreven - overleden de afgelopen dagen zeven klimmers.

Lees ook: Naarder Wilco Dekker haalt top van de Mount Everest, zeven anderen komen om

Waarschijnlijk speelde de drukte bij dit trieste resultaat een rol. Een mens kan maar korte tijd in de zone des doods - het zuurstofarme gebied boven de 8000 meter - verblijven. De grote drukte op de zuidroute werkt vertragingen in de hand en dat is gevaarlijk. De klimmers plegen roofbouw op hun lichaam, de kans op hoogteziekte en op bevriezingsverschijnselen neemt toe.

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) kijkt met lede ogen naar het massatoerisme op de 8848 meter hoge berg in de Himalaya. ,,Het is een bucketlistberg’’, typeert NKBV-directeur Robin Baks.

,,Klimtechnisch is de Mount Everest niet moeilijk. Je kunt naar boven wandelen, al zijn de omstandigheden wel extreem door de grote hoogte.’’ Hij spreekt van onverantwoorde situaties. ,,In de file staan op 8800 meter en het leven laten voor een foto, het is idioterie.’’

Jacquelien Daems kreeg pas vrijdagochtend - een etmaal na de geslaagde toppoging van haar man - contact met hem. Hij belde in het lager gelegen base camp via de sateliettelefoon en vertelde haar over zijn verbazing toen hij met de file vanaf de andere kant werd geconfronteerd. ,,Er waren daar heel veel mensen met bevriezingsverschijnselen omdat het zo lang wachten was’’, zegt ze.

De chaotisch drukke taferelen op de top van de Mount Everest - of Chomolungma in het Tibetaans - zijn ook het gevolg van de cycloon Fani die eerder over India raasde.

Die zorgde óók voor slechte omstandigheden op de hellingen van de hoogste berg ter wereld: stormachtige wind. Toen die eindelijk voor korte tijd ging liggen, wilden alle expedities tegelijk naar boven. ,,Sander vertelde dat het zeer gevaarlijk was, dat hij lang heeft gelopen en amper heeft geslapen. Hij heeft wel twintig keer gezegd: ik ben veilig’’, meldt Jacquelien opgelucht.

Goed nieuws

Op de Zuidcol is er overigens ook goed nieuws te melden: de 38-jarige Saoedische Mona Shabab, die in Leiden werkt aan haar promotieonderzoek naar het voorkomen van posttraumatische stressstoornissen bij jonge oorlogsslachtoffers, bereikte donderdagochtend via deze route het dak van de wereld. Net als de Hoofddorpse Daphne de Jong (28) die tegenwoordig in de VS woont. De dames keerden daarna veilig terug naar het basiskamp.

Daphne de Jong vertelt op www.daphinitelystillalive.com over haar avontuur, dat bijna verkeerd afliep. Ze had vocht in haar longen, begon te hoesten, had erge hoofdpijn en kon amper op haar benen staan. Toen ze op weg naar beneden op het ijs viel en niet meer overeind kwam, dacht ze dat het afgelopen was. ,,In het kort, ik ben enorm blij dat die 48 uur over zijn.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.