Premium

BEL-Combinatie ook in Laren onder vuur vanwege financiën en ziekteverzuim

BEL-Combinatie ook in Laren onder vuur vanwege financiën en ziekteverzuim
Wethouder Peter Calis.
© Foto gemeente Laren
Laren

Van dik hout werden donderdagavond in Laren planken gezaagd. Nam dinsdag politiek Blaricum de BEL-Combinatie onder vuur, nu was de beurt aan de Laarder raadscommissie maatschappij in financiën.

Grote zorgen maakt politiek Laren zich over het ziekteverzuim bij de BEL-Combinatie (7,7 procent in 2018) en over de financiën van het ambtelijke apparaat voor Blaricum, Eemnes en Laren.

Wethouder Peter Calis, hoewel zelf BEL-bestuurslid, nam het voortouw. Dat de algemene reserve van de BEL-Combinatie bijna leeg is, relativeerde hij nog, de gemeenten kunnen bijbetalen. ,,Het maakt niet uit of die algemene reserve bij de BEL staat of bij de gemeenten.’’ Daarmee nam Calis een iets anders standpunt in dan zijn Blaricumse collega Anne-Marie Kennis. Zij houdt het geld liefst zo lang mogelijk in eigen zak in plaats van het ’bij de BEL-Combinatie op de plank te laten liggen’.

Calis meldde ook dat het BEL-bestuur het goed vindt dat het aantal ambtenaren volgend jaar wat wordt uitgebreid, maar dat tegelijk ’de vraag is of we dat kunnen betalen’.

Bij het hoge ziekteverzuim gaat het volgens de BEL vooral om 'langdurig verzuim met medische oorzaak, waarbij de organisatie weinig tot geen invloed heeft op verloop en duur'. Toch vindt Calis het ’verontrustend’. Het is ’tijd om een nadere analyse van het verzuim te maken en daarna een plan van aanpak’.

Commissieleden deden er daarna ferme scheppen bovenop. Om te beginnen wilde Evert de Jong (Liberaal Laren) weten hoe het verzuim concreet kan worden teruggebracht. Calis: ,,Ja, dat willen wij ook weten’’.

Robert Winkel (CDA) vindt dat de BEL-Combinatie vrij gemakkelijk zegt dat de gemeenten wel bijstorten. Hij ziet ’niet heel veel druk om naar de cijfers e kijken’. Calis antwoordde dat ’het zeker niet zo is dat de gemeenten altijd maar bijspringen’. Ook Thijmen Jacobse (Larens Behoud) en Jan van Midden (VVD) toonden zich over de financiën zeer bezorgd.

Toen Calis schetste dat de BEL-Combinatie, gezien alle wettelijke taken, maar beperkt mogelijkheden heeft om te bezuinigen, concludeerde Erwin van den Berg (CDA): ,,Dat maakt het nog zorgelijker.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.