Naarder Wilco Dekker haalt top van de Mount Everest, zeven anderen komen om

Annemarie de Jong
Naarden

Wilco Dekker (49) uit Naarden heeft donderdag de top van de Mount Everest gehaald, met 8.848 meter de hoogste berg ter wereld.

’Yes!!! Gelukt! Het was écht zwaar, zonder een woord gelogen! Maar wat bijzonder!’, meldt hij in een bericht aan het thuisfront. Zijn vader kon hij een minuut bellen met een satelliettelefoon.

Lees ook: Zware beproeving: Wilco Dekker uit Naarden nadert de top van de Mount Everest

Lees ook: Wilco Dekker uit Naarden wil levend terugkomen. En anders heeft hij ’een geweldig leven gehad’

,,We zijn supertrots. Hij heeft iets onmenselijks gepresteerd”, zegt zus Silvia van Beusekom opgelucht. Dekker en zijn team kregen onderweg te maken met bevriezingsverschijnselen, overgeven, bloedneuzen en hoofdpijn.

Zenuwslopend

Zijn familie en vriendin wachtten urenlang op een levensteken. ,,Na de top moeten ze eerst uit de ’zone des doods’ zien te komen. We hoorden maar niks, het was zenuwslopend.” Intussen werd bekend dat een Amerikaan is omgekomen op de terugweg van de top, de derde dode dit klimseizoen.

Organisatoren van bergexpedities maakten vrijdag 24 mei bekend dat nog eens drie klimmers om het leven zijn gekomen. Het aantal doden komt daarmee deze week op zeven.

Met harde wind en sneeuwval zijn de omstandigheden slecht dit jaar. ,,Dit waren twee goede dagen, iedereen wil tegelijk naar de top. Het was dringen.”

Deze nacht rust Dekker nog met zuurstof boven de 7500 meter. Komende dagen daalt hij af. ,,Met tien vingers en tien tenen, daar gaan we vooralsnog vanuit.” Met zijn missie ’Grenzen aan de top’ haalt hij geld op voor Artsen zonder Grenzen.

Eerder deze week brak de Nepalese sherpa Kami Rita Sherpa zijn eigen wereldrecord door voor de 24ste keer op het dak van de wereld te staan. Bijna driehonderd klimmers zijn in de loop van de tijd omgekomen op de Mount Everest.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.