Premium

Vijf stellingen over de Europese verkiezingen, zoals: heeft Nederland invloed?

Vijf stellingen over de Europese verkiezingen, zoals: heeft Nederland invloed?
© Tom

Donderdag 23 mei worden stemgerechtigde Nederlanders weer opgeroepen om naar de stembus te gaan. Dit keer om 26 mensen te kiezen die ons land vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Deze vijfjaarlijkse verkiezingen zijn het minst populair, blijkt uit de opkomstpercentages. Zijn ze dan zo onbelangrijk?

Europese verkiezingen zijn onbelangrijk

Niet waar. Via het stembiljet oefenen burgers invloed uit op het Europese beleid. En dat gaat over veel zaken, waar zij dagelijks mee te maken hebben. Zo kunnen zij shoppen bij webwinkels in de gehele Unie zonder invoerrechten te hoeven betalen, overal binnen de Unie bellen en internetten voor binnenlands tarief. Verder gelden op tal van terreinen uniforme regels. Ten aanzien van voedselveiligheid en wegwerpplastics om maar wat te noemen.

Nederland heeft amper invloed

Dat klopt, met 26 zetels op een totaal van 750 sla je geen deuk in een pakje boter. Wil je wat bereiken, dan is beheersing van het politieke spel en je momentum kiezen belangrijker dan de getalsmatige verhoudingen. Nederlandse Europarlementariërs braken een lans voor democratie en behoud van de rechtsstaat in Hongarije en Polen en hamerden met succes op netneutraliteit.

Europa pompt euro’s rond en dan vooral naar verkeerde plekken

Zo kun je het ook zien. Meedoen aan Europa kost geld maar landen krijgen er ook wat voor terug. Met subsidies worden ze geprikkeld mee te doen aan maatregelen in het algemeen belang. Dat gebeurt zo, omdat Europa de soevereiniteit van de lidstaten moet respecteren en niet op elk terrein de wet kan voorschrijven. Geld wordt op die manier ook wel eens verspild. Ook iets waar Europarlementariërs zich druk over moeten maken.

Europa is te ingewikkeld voor de gewone burger

Dat zou wel eens de lage opkomstcijfers kunnen verklaren. Een burger denkt dan: ’Laten verstandige mensen verstandige beslissingen nemen en val mij er niet mee lastig’. Maar wie zorgt er dan voor dat de juiste verstandige mensen in Europa aan de knoppen zitten? Daar zijn dan toch verkiezingen voor nodig.

Politici weten niet waar ze heen willen met Europa

Niet waar. Stuk voor stuk weten ze dat wel, maar in de hele groep bij elkaar schiet het alle kanten op. Het is belangrijk dat burgers van Europa duidelijk maken wat ze willen. Een Europese lappendeken van soevereine staten of een federatie met een overkoepelende regering, wetboek en leger.

Of iets daar tussenin, met het beste van beide werelden waarin naties afzonderlijk kunnen opereren waar het kan en alleen gezamenlijk doen wat moet: grensoverschrijdende problemen aanpakken en een rol pakken op het door grootmachten gedomineerde wereldtoneel. De kiezers kunnen de politiek vandaag vertellen waar ze heen willen. Moeten ze wel gaan stemmen, uiteraard.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.