Boek over Keje Molenaar: ’Met míjn karakter had hij honderd interlands gespeeld’

Boek over Keje Molenaar: ’Met míjn karakter had hij honderd interlands gespeeld’
Keje Molenaar (links) en de speciale gasten aan wie hij een exemplaar van ’Meesterlijk’ overhandigde: Marijke Nederlof, Pier Tol, Sjaak Swart en Matthijs de Ligt. Rechts zanger Jan Smit, die als spreekstalmeester optrad.
© Foto ANP/Remko de Waal
Volendam

Onder flinke belangstelling is woensdagmiddag het boek ‘Meesterlijk’, een biografie van oud-voetballer Keje Molenaar, gepresenteerd in Volendam. Een van de eerste exemplaren werd overhandigd aan Matthijs de Ligt. De aanvoerder van Ajax heeft sinds enige tijd een relatie met Annekee, de dochter van Molenaar.

,,Ik geef dit boek aan Matthijs als vertegenwoordiger van Ajax’’, zei Keje Molenaar (60 jaar, oud-speler van FC Volendam, Ajax, Feyenoord en SVV).

,,Zie het als symboliek. Ik wil het hele elftal van Ajax bedanken voor het waanzinnige plezier dat we met zijn allen hebben beleefd aan hun wedstrijden. Ik heb veel respect voor de gouden Ajax-elftallen van de jaren zeventig en negentig, maar wat dit Ajax onder deze omstandigheden heeft laten zien, in de huidige verhoudingen in het internationale voetbal, vind ik van buitenaardse kwaliteit.’’

Matthijs de Ligt was niet de enige coryfee op de boekpresentatie. Ook ‘mister Ajax’, Sjaak Swart, was er in Volendam bij. ,,Keje had als back alles in huis. Ik vergeleek hem als speler altijd met Manfred Kaltz, de verdediger van het Duits elftal’’, zei Swart.

,,Maar ik moet wel zeggen: als hij míjn karakter had gehad, had ie honderd interlands gespeeld. Dat heeft Keje net niet gehaald’’, aldus Swart met gevoel voor understatement. Molenaar speelde twee interlands. ,,Keje vond het oké, zoals het ging.’’

Boek over Keje Molenaar: ’Met míjn karakter had hij honderd interlands gespeeld’
Keje Molenaar, Jan Smit en Matthijs de Ligt.
© Foto ANP/Remko de Waal

Molenaar moest Swart gelijk geven. ,,Ja, dat klopt wel, dat dat mijn mentaliteit was’’, zei de hoofdpersoon voordat hij een exemplaar ging overhandigen aan Pier Tol, eveneens oud-voetballer en een van de beste vrienden van Molenaar. ,,Voor Pier geldt dat in nog sterkere mate dan voor mij. Wij verstonden allebei de kunst om er niet uit te halen wat erin zat.’’

Het boek ‘Meesterlijk’ is voor het grootste deel geschreven door Bert Nederlof, oud-verslaggever van onder meer Voetbal International en Langs de Lijn.

Het laatste deel is echter geschreven door Yoeri van den Busken, eveneens oud-verslaggever van Voetbal International. Nederlof werd vorig jaar ernstig ziek en overleed in oktober. Tijdens zijn ziekbed vroeg hij Van den Busken het boek, dat op dat moment nog niet af was, te voltooien.

Het boek beschrijft de spelersloopbaan van Molenaar en gaat ook in op de ‘Fluwelen Revolutie’ van Ajax.

Meer nieuws uit Sport

Keuze van de redactie