Premium

Opinie: Pak het leegruimen van de Media Mile aan om een pop-up expositie te starten bij station Hilversum

Opinie: Pak het leegruimen van de Media Mile aan om een pop-up expositie te starten bij station Hilversum
De vitrines staan nu kris kras door Hilversum, soms verscholen achter bomen en vuilnisbakken.
© foto holland media combinatie
Hilversum

De Media Mile moest de rode draad van Hilversum worden. De ’stad’ koppelen aan het Media Park. Maar inmiddels is de met veel bombarie aangekondigde ’indrukwekkende wandelroute’ een tocht langs bijna lege vitrines. Wat een sneu beeld.

Misschien is het helemaal niet zo’n gek idee om opnieuw te beginnen. De Media Mile moest de rode draad van Hilversum worden. Het moest de ’stad’ koppelen aan het Media Park.

Maar inmiddels is de met veel bombarie aangekondigde Media Mile een tocht langs lege vitrines. Een attractie die bakken met geld heeft gekost, niet veel gebruikt wordt en zelfs onderwerp was in het satirische tv-programma Kanniewaarzijn.

Nu alle vitrines vrijwel leeg zijn, is het inderdaad tijd om verder te kijken. Het kan namelijk een stuk beter. Geen lullige tocht langs kleine poppetjes met een half werkende website, maar een attractie die de mediastad eer aan doet. Geen zuiltjes door het dorp heen, maar een goede en veilige plek voor een minimuseum.

Een optie zou het C&A-gebouw kunnen zijn, om een voorbeeld te noemen. De kledingwinkel gaat naar het voormalige V&D-pand aan de Kerkstraat. De winkelruimte komt voor zover nu bekend leeg te staan.

Het staat in het centrum van Hilversum op een plek waar veel mensen komen. Het plein - dat in de volksmond C&A-plein wordt genoemd - kan dan meteen worden omgedoopt tot iets media-achtigs. Perfect voor de mediastad.

Een andere optie is het lege horecapand op de hoek van de Larenseweg, bij het Oosterspoorplein. Het kan helemaal geen kwaad om daar wat leven in de brouwerij te brengen.

Maar de meest ideale optie is het Stationsplein. Wethouder Arno Scheepers vertelde vorige week in een commissievergadering dat hij met iets ’leuks’ bezig is voor op de plek waar ooit het GAK-gebouw stond. Iets dat voor levendigheid en sfeer moet zorgen op het nu ongezellige grijze plein. Een perfecte plek dus voor een pop-up museum. Wanneer toeristen het station uit komen lopen, kunnen ze niet om het mediamuseum heen.

Het laat zien dat ze in de mediastad zijn. Daarnaast is ook de veiligheid gewaarborgd. Geen vitrines langs een verlaten weg, maar een museum op een drukbezocht plein. En misschien is er zelfs nog wel ruimte voor de werknemers van citymarketing. Een mediamuseum en VVV-kantoor in één zou ideaal zijn. Zijn we ook meteen van die lelijke zeecontainers voor het station af.

Een tijdelijke plek op het Stationsplein kan straks in een definitieve vorm worden gegoten. In de toekomstplannen voor het stationsgebied is vast wel een plekje te maken voor een minimuseum. Vergeet ook niet dat Beeld en Geluid over een paar jaar een nieuwe collectie in gebruik gaat nemen.

De huidige museumstukken - die door veel opa’s en oma’s worden gebruikt om aan kleinkinderen te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging - verdwijnen in de opslag. De oude telefoons, televisietoestellen en radio’s zullen daar verstoffen.

Als deze items toch niet gebruikt worden in Beeld en Geluid, dan kan de gemeente ze misschien wel een plekje geven bij het station. Is de verbinding van centrum met Media Park ook geregeld.

Zo kunnen we die vandaal zelfs wel een beetje dankbaar zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.