Premium

Filmrecensie: Documentaire toont gepassioneerde inpakkunstenaar Christo [video]

Filmrecensie: Documentaire toont gepassioneerde inpakkunstenaar Christo [video]
Het publiek is dol op het werk van Christo.

Paniekzaaier, stresskip, kort lontje, charmante kwajongen en genie.

Inpakkunstenaar Christo is het allemaal in de geestige documentaire ’Christo walking on water’ van Andrei M. Paounov.

Hij volgde de Bulgaar met zijn camera in het voorjaar van 2016, toen hij tien jaar na de dood van zijn vrouw, muze en collega Jeanne-Claude hun idee ’Floating Piers’ uit 1970 eindelijk uitgevoerd wist te krijgen.

Niet minder dan 220.000 drijvende kubussen, 195 ankers, die elk 5000 ton per stuk wogen en kilometers aan oranje stof waren er nodig om het publiek over een met de golven meedeinend tapijt te kunnen laten lopen op het Iseomeer in Noord-Italië. Een krankzinnig veeleisend project, dat de kunstenaar niet alleen 20 miljoen dollar kostte, betaald uit eigen zak, zonder een cent subsidie, maar ook bloed, zweet en tranen.

Het stormt, onweert en stortregent als de boel opgebouwd moet worden en ook de fameuze Italiaanse bureaucratie drijft Christo en zijn team regelmatig tot wanhoop. Het Bulgaarse temperament van de wereldberoemde kunstenaar, die naam maakte met het inpakken van de Pont Neuf in Parijs en Rijksdag in Berlijn, en van zijn doortastende projectleider Vladimir komt dus goed van pas.

Het project gaat bijna aan zijn eigen succes ten onder. Er komt veel te veel publiek. En de Italiaanse autoriteiten doen weinig om een logistieke nachtmerrie te voorkomen. Maar zijn team weet de chaos te bezweren. Zijn drie

drie kilometer durende wandeling over het water wordt een iconisch succes, dat wereldwijd aandacht krijgt. En goede kunst, zo leert Christo de kijker, maak je niet met geduld, maar met passie.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.