Minister: waak voor terugval justitieministerie

Minister: waak voor terugval justitieministerie
Den Haag

Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet "heel erg oppassen" niet weer terug te schieten in de reflex om "de luiken dan maar dicht te houden", vindt minister Ferd Grapperhaus. Dat zou kunnen dreigen door het aftreden van staatssecretaris Mark Harbers, die zijn conclusies trok omdat zijn departement informatie voor de Tweede Kamer onzichtbaar had gemaakt.

Het enorme ministerie kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak doordat onwelgevallige zaken voor de Kamer werden verzwegen. Dat kostte in vijf jaar al twee ministers en, Harbers inbegrepen, twee staatssecretarissen de kop. Oppositie- én coalitiepartijen vragen zich af of het departement zijn leven wel heeft gebeterd.

Er wordt al jaren gewerkt aan een verandering van de cultuur en de mentaliteit op het ministerie, zegt Grapperhaus in talkshow M. Die verandering is volgens hem "echt op gang" en ambtenaren doen "hun stinkende best".

Het ministerie gaat volgens Grapperhaus nog na wat er nu precies is misgegaan bij het opstellen van de misdaadcijfers voor asielzoekers, waarover Harbers dinsdag struikelde. De CDA-minister houdt vol dat van boze opzet en "doofpotten" geen sprake was.

Meer nieuws uit Binnenland

Keuze van de redactie