De Kijk van Kastermans: camera’s missen vandalen; vuurwerkbom ongezien gelegd

De Kijk van Kastermans: camera’s missen vandalen; vuurwerkbom ongezien gelegd
De drie camera’s aan de ’pleinhuisjes’.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Het noemen van de plek waar de Kastermans-foto van vorig week is genomen, blijkt niet zo’n grote opgave. Dit moet het Spuiplein in Spakenburg zijn.

Terugbladerend in de krant is de aanleiding voor de foto ook terug te vinden. Dat was een vuurwerkbom, die tijdens de jaarwisseling 1999/2000 een hoek wegblies uit een gemetselde plantenbak vlakbij het ’Spuigat’ (de overkapping midden op het plein).

Na vragen van CAP-raadslid H. Koelewijn in de gemeenteraad over het incident bleek dat het bord met de tekst ’Dit plein wordt bewaakt met videocamera’s’ veel te veel beloofde. Maar twee van de drie camera’s aan de gevel van de ’pleinhuisjes’ waren echt, en die hielden eigenlijk alleen maar het Spuigat in de gaten. De gevandaliseerde plantenbak viel net buiten hun bereik. Daarbij kwam dat een andere camera, aan de noordkant van het plein, tijdens de jaarwisseling door rook en gebrek aan licht geen fatsoenlijke opnamen had kunnen maken.

Dat gebrek aan licht op het plein gold niet voor het Spuigat, waar de gemeente extra verlichting onder de overkapping had aangebracht. Zodat deze krant indertijd de conclusie trok, dat op het plein alleen de bankjes en de computerkast onder de kap echt ’bewaakt’ werden.

De camera’s waren eind 1998 inderhaast aangeschaft (kosten: 28 mille), toen de gemeente serieuze geruchten opving dat het Spuigat met oud en nieuw ’de lucht in zou gaan’. De peperdure fonteinencomputer was toen al vernield. En een vuurwerkbom had al een andere hoek uit de plantenbak geblazen.

Wethouder Van de Groep was in januari 2000, alles overziend, best content met de aangeschafte camera’s. ,,We hebben positieve ervaringen met camera’s als middel om vernielingen van openbare eigendommen tegen te gaan”, werd hij in deze krant geciteerd. ,,Je zou ze bijvoorbeeld ook voor de beveiliging van schoolpleinen kunnen gebruiken. Maar daarover moet de politiek een besluit nemen.”

De Kijk van Kastermans: camera’s missen vandalen; vuurwerkbom ongezien gelegd

Hierboven het nieuwe zoekplaatje (nr. 8). Het inmetselen van ’Brieven aan het jaar 2100’. Waar is deze foto gemaakt? Wie zijn die heren? Wie schreef die brieven?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via e.de.paepe@hollandmediacombinatie.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie