Premium

Boeren en inwoners slaan de handen ineen: eten van Blaricumse Bodem maakt alles beter

Boeren en inwoners slaan de handen ineen: eten van Blaricumse Bodem maakt alles beter
Joep de Jong, Carin Francken en Michiel Korthals.
© studio kastermans/danielle van coevorden
Blaricum

Woon je in een superromantisch dorpje dat zijn charme primair ontleent aan zijn fraaie boerderijen, blijkt dat slechts klatergoud. Niet meer dan tien echte boeren zijn nog actief in Blaricum. En zij hebben het moeilijk. Dat moet beter en dat kan beter, vindt D66-raadslid Carin Francken. Hoe? Door te gaan eten van Blaricumse bodem. Dat is goed voor de boeren en beter voor de inwoners.

De eerste aanzet daartoe wordt volgende week woensdag gegeven op een bijeenkomst in de Blaercom. Boeren, de Agrarische Stichting Blaricum (ASB) en inwoners gaan daar met elkaar in gesprek over hoe samenwerking een win-win situatie voor allen kan opleveren. De boeren ontvouwen er hun plannen, de ASB vertelt hoe zij daarin wil stimuleren en Michiel Korthals verzorgt er een lezing over het belang van betrokkenheid bij lokale voedselproductie.

Gezond

Eten van Blaricumse bodem, is de oplossing voor vele problemen, denkt Francken die zelf altijd op zoek is naar adresjes in het dorp waar ze vers van het land of uit de stal gezond voedsel kan kopen. Ze liep al een paar jaar rond met het idee dat er meer gedaan zou moeten worden met moestuinen in het dorp. Maar het dubbeltje viel pas toen zij in Laren een lezing bijwoonde van prof. dr. Michiel Korthals. Deze deskundige op het gebied van voedsel en landbouw en bestuurslid van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren, sprak daar over het belang van betrokkenheid bij lokale voedselproductie.

Als we heel Blaricum kunnen betrekken bij het eten van eigen bodem profiteren de boeren daarvan. Maar ook de inwoners zelf want lokaal geproduceerd voedsel is gezond en beter voor het milieu, zo redeneerde ze. Samen met haar fractiegenoot Joke Lanphen ging Francken vervolgens bij alle Blaricumse boeren en de ASB langs. Die vonden het idee zo interessant dat zij volgende week meewerken aan de kick-off van ‘Eten van Blaricumse Bodem’.

Gezeten in de tuin van zorgboerderij ’t Werckpaert van de jonge boer Joep de Jong, die op zijn erf verse eitjes, groente, fruit en soms vlees verkoopt, filosoferen Francken, Lanphen en Korthals er op los waartoe het initiatief zou kunnen leiden. Groepen inwoners die tegen betaling wekelijks een tas vol verse producten kunnen ophalen bij de boer, anderen die samen een moestuin onderhouden of helpen op de boerderij. Lokale restaurants die producten van Blaricumse bodem op het menu zetten.

Francken: ,,Op lange termijn kunnen dat soort initiatieven zorgen voor een gezondere boerenstand, een beter milieu, meer sociale cohesie en het behoud van het dorpskarakter. Bovendien is het ook nog educatief.’’

,,Ja’’, vult Korthals aan, het leert hoe ons voedsel groeit, hoe belangrijk biodiversiteit is en waarom we niet de tuin van iedere tot woonhuis omgebouwde boerderij moeten volstorten met zwart grint.’’

De initiatiefnemers hopen dat de avond erin resulteert in een werkgroep, die het idee verder gaan uitwerken. Francken en Lanphen zullen daarin geen zitting nemen. ,,Nee, wij zijn alleen de makelaars en willen het idee een duwtje geven, maar de boeren moeten het gaan trekken.’’

Thema-avond ‘Eten van Blaricumse Bodem’, woensdag 22 mei, aanvang 20 uur. Aanmelden via franckencarin@gmail.com

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.