Premium

Sloop van oude seniorenwoningen, de ’Troelstraatjes’ in Baarn lijkt onontkoombaar, maar gaat velen aan het hart

Sloop van oude seniorenwoningen, de ’Troelstraatjes’ in Baarn lijkt onontkoombaar, maar gaat velen aan het hart
De Troelstraatjes: 24 bejaardenwoninkjes in het groen.
© archief Studio Kastermans
Baarn

,,Ik wil geen illusies verkopen, sloop is het uitgangspunt.’’ En daarmee bezegelde wethouder Erwin Jansma vrijwel zeker het lot van de bejaardenwoninkjes die in Baarn wel bekend staan als de Troelstraatjes. Tot verdriet van de buurt en de laatste officiële bewoner.

De buurt en de bewoners mogen volgende week meepraten over wat er dan wel gaat komen, want daarvoor is volgens Jansma nog geen plan.

Het pleidooi vorige week tijdens de informatieraad van de laatste officiële huurder Marianne Donker en van de bewonerscommissie van de Staatsliedenbuurt voor behoud van de woninkjes langs de Troelstralaan en de Nolenslaan lijkt in de gemeenteraad aan dovemansoren gericht.

Na ruim twee jaar komt er dan nu duidelijkheid over wat woningcorporatie Eemland Wonen al jaren van plan is: de 24 verouderde woninkjes slopen en ervoor in de plaats een dertigtal nieuwe huizen bouwen.

Wel is de gemeenteraad geïnformeerd over de drie scenario's die mogelijk zijn voor de woninkjes uit 1962: verbouwen en verduurzamen, helemaal energieneutraal maken, of sloop en herbouw. En wat Eemland Wonen en het college van b en w betreft wordt gekozen voor het derde scenario.

De huisjes zijn woon- en bouwtechnisch sterk verouderd, maar de buurt koestert ze. ,,Wij zijn tegen sloop en nieuwbouw”, zei woordvoerster Miranda Hart in de raad namens de buurt. ,,Wellicht zijn de huisjes niet meer geschikt voor senioren, maar voor andere groepen wel.’’

Daarin bijgevallen door de laatste officiële huurster Marianne Donker (veel van de huisjes worden nu tijdelijk anti-kraak bewoond): ,,Het gaat niet alleen om de huisjes, die moeten niet gesloopt worden. Maar ook om de locatie, die is heel belangrijk. We hebben veel groen, het is rustgevend. Ook de nieuwe tijdelijke bewoners vinden het geweldig. We wonen er heel gezellig, jong en oud door elkaar.’’

Steun krijgt de buurt in de gemeenteraad nog van de BOP, maar in het pleidooi van Kees Koudstaal klonk ook al berusting door: ,,We zijn hier verkeerd bezig, Eemland Wonen heeft niet voldoende onderhoud gepleegd en nagelaten de huisjes op te waarderen. Je kunt daar best wonen. Ze voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, maar dan kun je half Nederland wel afbreken. Woningbouwverenigingen zijn maatschappijen geworden die denken aan winst en verlies, maar de belangen van de bewoners uit het oog hebben verloren. Dat geldt voor de Troelstraatjes, maar ook voor de Kemphaantjes (een vergelijkbare groep bejaardenwoninkjes die gesloopt gaan worden, red.) Het is treurig dat we gekomen zijn tot waar we nu zijn. Dus u (wethouder Jansma, red.) gaat nu in gesprek met bewoners en de wijde omgeving. Als daar een ander voorkeursscenario uit komt, bestaat er dan een kans dat het een renovatie wordt?’’

Nee, volgens Jansma: ,,We gaan praten over wat er wel moet komen.’’

Scenario’s

Overigens is de keus voor sloop en nieuwbouw maar deels financieel gedreven. Aanpassen van de huisjes aan de strenge eisen van deze tijd is de duurste optie, 114.000 euro per woning.

Het goedkoopst is verbouwen en isoleren, tegen 70 mille per huisje en het scenario sloop en nieuwbouw komt op 105.000 euro per woning. Die drie scenario’s gecombineerd met factoren als levensduur, huuropbrengsten en woongenot levert als voorkeursscenario op sloop en nieuwbouw.

Wel zegde Jansma de raad toe dat er bij de plannen voor nieuwbouw gekeken gaat worden naar een gemengde doelgroep: jong, oud en gezinnen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.