Mei te koud na dertien warme maanden

Mei te koud na dertien warme maanden
Den Haag

Voor het eerst sinds april 2018 beleeft Nederland weer een te koude maand, na een recordreeks van dertien te warme maanden op rij. De eerste helft van mei is 3,1 graden kouder verlopen dan normaal, blijkt uit gegevens van Weeronline.

De nachten verliepen in de eerste helft van mei opvallend koud. Meetpunt Eelde noteerde aan de grond maar liefst elf van de vijftien nachten een temperatuur onder nul. Op 7 mei daalde de temperatuur op tien centimeter naar -6,6 graden. Op normale waarneemhoogte, 1,5 meter, vroor het op drie dagen. Opvallend is dat het in maart en april in Eelde maar zeven en elf keer tot vorst aan de grond kwam.

Het weerbeeld overdag was helemaal niet verkeerd. De zon scheen flink, maar door een noordelijke wind bleef de temperatuur lager dan wat we normaal in mei kunnen verwachten.

Sneeuw

Het was niet alleen koud, ook kwam het bijzonder laat nog tot sneeuw. Op 4 mei lag in de Limburgse heuvels 4 centimeter. De laatste keer dat zo laat in de lente ergens in Nederland nog sneeuw lag was in mei 1979.

Met in De Bilt 9,3 graden tegen 12,4 graden gebruikelijk staat de eerste helft van mei net niet in de top-10 van koudste meimaanden. In 2010 was het voor het laatst zo koud. Negen jaar geleden werd halverwege de maand slechts een gemiddelde temperatuur van 8,0 graden genoteerd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.