Premium

Filemon Wesselink had beter naar zijn ex moeten luisteren

Filemon Wesselink had beter naar zijn ex moeten luisteren
Filemon Wesselink.
© Foto hollandse hoogte

In de interviewserie ’Ziel en zaligheid’ wekelijks de ontboezemingen van een smaakmaker. Vandaag: programmamaker Filemon Wesselink.

Hij is druk aan het monteren. Beeld voor beeld komt voorbij. Met de vingers aan de knoppen legt Filemon Wesselink de laatste hand aan zijn programmareeks ’Vreemdgaan met Filemon’: een serie waarin hij de blik richt op relaties. Waarom we in onze cultuur zo hechten aan één vaste partner, bijvoorbeeld.

Hij bedacht het samen met vrienden. „In de tijd dat de relatie met de moeder van mijn kinderen stuk liep, kwamen er allerlei vragen in me op, over de monogame cultuur waarin wij leven. In onze tijd is het huwelijk nog steeds de norm, terwijl meer dan één derde van alle huwelijken uitmondt in een scheiding. Dan vraag je je toch af hoe we aan dat dwingende beeld van trouw komen. En of je daaraan moet vasthouden als je ziet dat het zo vaak mis gaat.”

Zijn voorzichtige conclusie: „Biologisch gezien is monogamie niet natuurlijk. De mens verlangt naar meer partners dan één. Maar tegelijk hechten we aan trouw omdat onze cultuur dat voorschrijft.”

In iedere aflevering blikt hij met zijn nieuwe vriendin terug op de nieuwe kennis die hij opdeed. Zijn les? „Gooi het gesprek thuis open. Praat erover als je fantaseert over een ander. Of als je verlangt naar een ander. Dan ben je eerlijk. En dan komt de klap minder hard aan als het sprookje waar je zo aan vast klampte tóch uit elkaar spat.”

Voor hij verder gaat achter de montagetafel, beantwoordt hij tien vragen over zijn ziel en zaligheid.

Welke karaktertrekken heb je van je ouders? „Mijn vader is superactief en doelgericht. Hij denkt altijd na over hoe je iets op een praktische, slimme manier kan bereiken. Hij had een beddenzaak in Zutphen, die nu door mijn broer wordt gerund. Als mijn vader niet in de winkel stond, was hij thuis aan het verbouwen. In mijn herinnering liep hij altijd met gereedschap heen en weer. Hij was in staat om in zijn eentje een heel huis te bouwen. Dat doelgerichte heb ik ook. Ik zoek ook altijd naar een snel en praktisch resultaat.”

„Mijn moeder is creatief en ondernemend. Als we vroeger bij ons op school toneel speelden, regelde zij fluitend de kostuums voor alle kinderen. Ze ontwierp alles en kroop zelf achter de naaimachine om er wat moois van te maken. Van mijn ouders heb ik daarom een sterk arbeidsethos mee gekregen: niet zeuren, maar aan de slag gaan. Luiheid is ons niet gegeven. Daarom heb ik er ook geen moeite mee om lange dagen te maken en om mijn tv-werk te combineren met het schrijven van columns en boeken.”

Aan welke ervaring uit je jeugd denk je nog wel eens terug? „Ik heb op de Vrije School gezeten. Eigenlijk was dat veel schoolser dan je zou denken, met allemaal klassikale opdrachten. Maar in het laatste jaar mochten we onder het motto ’vrij atelier’ zelf iets kunstzinnigs maken. Daar kon je doen en laten wat je wilde. Toen leerde ik dat ik het beste functioneer als ik zelf, zonder sturing van anderen, iets kan bedenken en uitvoeren. Het liet me inzien dat een voorgeschreven kader me zelfs in de weg kan zitten als ik iets wil maken. Sindsdien weet ik dat ik het prettigste en het beste werk als ik een project helemaal uit mezelf kan halen.”

Wat was de beste beslissing van je leven? „Voor mezelf beginnen. Dus de regie over mijn eigen werk nemen. Sinds ik niet meer in vaste dienst ben bij BNN-Vara en als freelancer voor ze werk, bedenk en maak ik zelf mijn programma’s. Dat had ik veel eerder moeten doen. Maar ik heb me veel te lang klein laten houden. Dan zeiden anderen: laat ons het maar bedenken, dan mag jij het als presentator uitvoeren. Nu bedenk en ontwikkel ik programma’s over onderwerpen die me zelf interesseren. Dat maakt mijn werk veel boeiender en het geeft me ook veel meer voldoening. Ik had er eerder op moeten vertrouwen dat ik dat zelf als ondernemer zou redden.”

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? „Mijn kinderen. En iemand die voor me zorgt. Ook succes in mijn werk maakt me blij. Eigenlijk is het een combinatie van die drie, waarbij het werk misschien wel het minst belangrijkste is. Als een programma dat ik maakte slecht scoorde, was ik vroeger echt chagrijnig. Nu kan ik dat beter relativeren, want inmiddels besef ik dat matige kijkcijfers ook domme pech kunnen zijn omdat mensen bij mooi weer minder tv kijken. Of omdat er op een andere zender ook wat moois te zien is. Of omdat mijn programma misschien gaat over een onderwerp dat de massa niet zo aanspreekt. Dan denk ik: ’jammer, maar dit is wat ik wilde vertellen en dit is het programma dat ik in mijn hoofd had’. Terwijl ik er natuurlijk wél rekening mee moet houden dat tv een massamedium is, dus dat er genoeg kijkers moeten zijn.”

Wat had je liever anders gedaan? „In mijn vorige relatie had ik beter naar mijn ex moeten luisteren. En zij had meer voor zichzelf moeten opkomen. Begrijp je me als ik zeg dat ik haar meer had moeten zien staan? Vorig jaar zijn we uit elkaar gegaan. Dat was pijnlijk, niet alleen voor ons maar ook voor onze kinderen. We hebben er drie. De oudste is tien, de jongste is vier. Gelukkig hebben we nog een goede band met elkaar. We eten vaak samen en ik doe nog veel met de kinderen.”

Wat heb je geleerd van je leven tot nu toe? „Dat je veel sterker bent dan je denkt. Vroeger dacht ik dat de wereld zou vergaan als mijn relatie zou eindigen. Ik zou ook paniekerig zijn geweest als mijn vaste contract op mijn werk niet zou worden verlengd. Nu weet ik dat ik ook zonder die vastigheden kan. En dat het leven altijd anders loopt dan je denkt, want je moet er niet van uitgaan dat alles blijft zoals het is. Dat is niet erg, want veranderingen bieden ook weer nieuwe kansen.”

Wat zou je aan jezelf willen veranderen? „Soms zou ik wel wat geduldiger willen zijn, maar ik weet niet of ik dan nog zo veel kan doen als ik nu doe. Ook zou ik wat minder conflictvermijdend willen zijn. Want ik ga ruzies en meningsverschillen altijd uit de weg. Niet omdat ik te laf ben om mijn mening te geven, maar uit doelmatigheid. Dan denk ik: ’laat maar zitten, ik heb geen zin in discussies’. Ik zit mezelf liever tot middernacht te verbijten dan dat ik tot een uur ruzie maak. Ook al weet ik dat dat niet altijd slim is, want als je blijft zwijgen weet de ander niet wat je voelt.”

Wat is het grootste verdriet van je leven? „Dat het leven eindig is. De scheiding van mijn ouders en de breuk met mijn ex maakten me heel verdrietig, maar daar kom ik overheen. Mijn grootste verdriet zal zijn dat ik mijn kinderen op een dag moet achterlaten. Terwijl ik veel te nieuwsgierig ben hoe het met ze verder zal gaan.”

Bid je wel eens? „Nee. Ik ben totaal niet gelovig. Maar ik heb wel wat met het geloof. De christelijke cultuur is zelfs een soort hobby van me, want die vind ik heel interessant. Ik lees graag boeken over de apostelen en ik loop vaak bij een kerk naar binnen. Het is toch verschrikkelijk boeiend dat er ooit iemand in Israël heeft rondgelopen die zó sterk zijn stempel op onze cultuur van vandaag heeft gedrukt? Ongelooflijk gewoon! Soms trek ik daarbij het lijntje met mijn tv-werk. Zo kan ik me nog altijd verbazen over de invloed van televisie. Dat ik in de kroeg een programma bedenk en dat je daar zo veel mee kunt bewerkstelligen. Want uiteindelijk gaan er toch heel veel mensen over nadenken en over praten.”

Wat zijn je plannen?

„Als wielersportfan heb ik zin in de Tour de France. Voor RTL ga ik daarover reportages maken in Frankrijk. Bij BNN-Vara heb ik daar overleg over gehad. Zij gunnen me dat uitstapje. Ook voor BNN-Vara zitten er weer mooie, nieuwe programma’s in de pen. Na de fusie van die twee omroepen lag de focus naar mijn idee wat te veel op het organisatorische gedoe. Begrijpelijk, want die twee clubs moesten met elkaar samensmelten en zoiets gaat niet vanzelf. Maar nu waait er gelukkig een nieuwe wind door de tent, met ruimte voor frisse ideeën en experimentele programma’s. Dat moet, want die heb je nodig om te laten zien dat je als omroep bestaansrecht hebt.”

’Vreemdgaan met Filemon’ is te zien op vrijdagavond om 20.25 uur bij BNN-Vara op NPO3.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.