Dakota mag nu iedereen meenemen op rondvluchten

Dakota mag nu iedereen meenemen op rondvluchten
De Dakota boven Naarden vesting.
© foto pr
Lelystad

De DC-3 Dakota waarmee DDA Classic Airlines vliegt, mag in het vervolg iedereen als passagier meenemen. Passagiers hoeven niet meer eerst donateur te worden.

De DDA is nu erkend als een echte luchtvaartmaatschappij en heeft net als KLM en Corendon een zogeheten AOC, een Air Operator Certificate. Dat is het allerhoogste veiligheidsniveau. Niet alleen het toestel uit 1944 is onder de loep genomen door de inspectie, maar ook het hele systeem van onderhoud en het personeel (piloten, cabine en onderhoud).

Veiligheid staat al jaren bovenaan de lijst bij de club, zeker nadat jaren geleden een toestel neerstortte in de Waddenzee. De veiligheidseisen zijn ook steeds meer aangepast, waarbij de eis is dat nog op één motor kan worden gevlogen. Daardoor konden wel minder passagiers mee.

Maar nog altijd vloog de DDA volgens het regime van de ’historische luchtvaart’. Er werden zogenaamd geen commerciële vluchten gemaakt. Er werd alleen gevlogen met donateurs, vrienden en sponsoren. Wie met een rondvlucht vanaf Lelystad of Schiphol wilde, werd dan ter plekke ’donateur’.

Texel

Maar in 2016 haalde de Raad van State een streep door deze truc, die ook werd toegepast door de stichting Antonov Texel. Die bood sinds 1993 rondvluchten aan vanaf Texel met een Antonov 2. Onder de categorie historische luchtvaart viel de stichting niet, maar een AOC had men ook niet omdat ze volgens zeggen geen commerciële vluchten aanboden. Maar aan de balie kon iedereen donateur worden en een keer meevliegen.

Sinds deze uitspraak van de Raad van State is de Antonov niet meer gezien op Texel. De Dakotaclub werd ook gewaarschuwd. Ze kregen nog ontheffing van de inspectie maar moesten wel een AOC aanvragen. Een langdurig traject, waardoor de eerste rondvluchten dit seizoen werden geschrapt. Inmiddels is de vergunning binnen en kan in binnen- en buitenland volop worden gevlogen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.