Premium

Pop-up museum in Soest als verbindende factor voor (dementerende) ouderen en bezoekers van het woonzorgcentrum

Pop-up museum in Soest als verbindende factor voor (dementerende) ouderen en bezoekers van het woonzorgcentrum
Anita Vreugendehil van Idea met gastconservator Ruud van der Vliet
© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Ouden
Soest

De Ontmoeting was misschien een betere naam geweest voor het pop-up museum De Ontdekking in Soest. Want het initiatief van Idea, Lyvore en Swos in woonzorgcomplex Daelhoven/Molenschot is erop gericht om (oudere) mensen in contact te brengen met kunst, en zo anderen te ontmoeten. In een wisselwerking tussen bezoekers en mensen van buiten enerzijds en (dementerende) bewoners, familieleden, mantelzorgers en personeel van de zorginstelling anderzijds.

Slechts vier weken is het tijdelijke museum in de zorginstelling aan de Graanakker 11 te zien en de eerste week zit er al op. Cultuurconsulent Anita Vreugdenhil van RegioCultuurCentrum Idea in Soest meldt dat er alleen al donderdagochtend achttien mensen van buitenaf een kijkje kwamen nemen.

Kunst en ouderen is een landelijk onderwerp waar ze in Soest op hebben aangehaakt, licht Vreugdenhil toe. „Zodat ouderen zoveel mogelijk betrokken blijven bij de samenleving. Kunst kan daarbij een belangrijke rol voor hun gezondheid spelen.”

Een verbindend project, noemt gastconservator Ruud van der Vliet het. De Soester liedjesschrijver is een van de elf gastconservatoren die kunstwerken uit de collectie van de Kunstuitleen Gooi- en Eemland en de gemeente Soest hebben geselecteerd.

Pop-up museum in Soest als verbindende factor voor (dementerende) ouderen en bezoekers van het woonzorgcentrum
De (geheime) tuin van Molda van Chris Rodenburg en Herco van Loon.

In totaal 126 werken (schilderijen, beeldjes, sculpturen) zijn tot 8 juni in de gangen van van het woonzorgcentrum te zien. Werk van onder anderen Otto Prinsen, Ilse Blommestein en Barbara Houwers. Belangstellenden zijn er alle dagen van de week tussen tien en vijf uur welkom.

Van der Vliet zat in een stevige writer’s block toen hij reageerde op het bericht waarin gastconservatoren werden opgeroepen zich te melden. „Ik heb niets met beeldende kunst, behalve dat ik iets mooi kan vinden. Mijn kunst bestaat uit worden. Dus ik dacht: het is leuk om muziek te combineren met bijvoorbeeld schilderijen, dit is een mooie gelegenheid.”

Met deze combinatie als thema ging zijn zoektocht langs vierduizend kunstwerken van de kunstuitleen in Hilversum en Huizen en langs de kunstwerken in het Soester gemeentehuis. „Ik zocht een gezicht voor mijn liedjes.” Het leidde uiteindelijk tot vijf kunstwerken die nu in het pop-up museum te zien zijn. Én tot het einde van zijn writer’s block, dus dat was een mooie bijvangst. „Het heeft het liedje ’De reis van mijn ontdekking’ opgeleverd”, zegt Van der Vliet met een glimlach.

Bezoekers van het museum worden te woord gestaan door een gastsuppoost. In totaal zijn er maar liefst dertig suppoosten actief. Voorzitter Wim de Kam van de Swos is er één van, en wel een zeer enthousiaste.

„Het contact met de mensen vind ik het belangrijkste. Kunst blijkt altijd mensen aan te spreken. Het ene schilderij spreekt je aan, het andere wat minder. Het is heel leuk om daarover in gesprek te gaan met bezoekers en bewoners.”

Op de agenda van het bijbehorende kunstprogramma staat onder meer een optreden van het Clarinet Choir uit Amersfoort op 22 mei, ’Laat je portretteren in Rembrandtstijl’ op 26 mei en op 5 juni een voorstelling/workshop van The Rocking Chairs (www.museumdeontdekking.nl)

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.