Premium

Aan De Graafschap verhuurde Ajacied Azor Matusiwa heeft geen toekomst meer in Amsterdam: ’Jammer dat ik de kans niet krijg’ [video]

Aan De Graafschap verhuurde Ajacied Azor Matusiwa heeft geen toekomst meer in Amsterdam: ’Jammer dat ik de kans niet krijg’ [video]
Doetinchem

In de media werd de laatste tijd veel gerefereerd aan 8 mei 2016. De dag waarop De Graafschap Ajax via een 1-1 gelijkspel van het kampioenschap in de eredivisie afhield. De kans dat de geschiedenis zich vanavond herhaalt, is nihil. Weliswaar doet Ajax op de slotdag van het seizoen opnieuw de Achterhoek aan, maar zelfs bij winst van de Superboeren is de titel voor de Amsterdammers een formaliteit.

Nee, bang voor een déjà vu hoeven de fans van de revelatie van Europa van dit seizoen niet te zijn. Ook al omdat de Ajax-beul van destijds er niet bij is: Bryan Smeets speelt inmiddels bij TOP Oss.

Bij zijn afwezigheid gaat veel aandacht bij de Doetinchemmers uit naar Azor Matusiwa. De verdedigende middenvelder wordt sinds de winterstop gehuurd van de Amsterdammers.

Iets meer dan een jaar geleden, op zondag 6 mei 2018 om precies te zijn, maakte Matusiwa (21) - een week eerder met het beloftenteam kampioen geworden van de eerste divisie - zijn debuut in het eerste van Ajax.

Aan De Graafschap verhuurde Ajacied Azor Matusiwa heeft geen toekomst meer in Amsterdam: ’Jammer dat ik de kans niet krijg’ [video]
Azor Matusiwa hijgt oud-Ajacied Thulani Serero in de nek. Door het 5-1 verlies bij Vitesse is de Hilversummer met De Graafschap veroordeeld tot het spelen van de play-offs.
© Foto ANP/VI Images

In de laatste wedstrijd van het seizoen, uit bij Excelsior (1-2), liet Erik ten Hag hem negentig minuten spelen. Een duel dat niets meer om het lijf had. Inmiddels is vrijwel zeker dat het - in ieder geval voorlopig - bij die ene wedstrijd zal blijven.

Ondanks een nog tot medio 2020 doorlopend contract, hebben de Amsterdammers de Hilversummer met Angolese roots te kennen gegeven dat hij mag uitzien naar een andere club.

„Een paar weken geleden hebben mijn zaakwaarnemer en ik een gesprek met Marc Overmars gehad. Daaruit kwam dat Ajax geen toekomst meer in me ziet. En omdat ik nog maar een eenjarig contract heb, zien ze me het liefst deze zomer vertrekken. Dan kunnen ze in ieder geval nog iets aan me verdienen.”

Kanté van de Achterhoek

Het was een boodschap die bij Matusiwa rauw op zijn dak viel. Zijn verhuurperiode bij De Graafschap, dat via de play-offs lijfsbehoud moet zien veilig te stellen, mag gerust een succes genoemd worden. Bij de nummer zeventien van de eredivisie wordt de ’N’golo Kanté van de Achterhoek’, zoals de bijnaam van de erkend balveroveraar inmiddels luidt, op handen gedragen.

Qua type is hij zeker te vergelijken met de controleur van Chelsea en het Franse elftal. Een balansbewaker. Een speler waar elke club in het moderne voetbal behoefte aan heeft. Zeker als die ook nog eens heel aardig met een bal overweg kan. Dat, opgeteld bij de ervaring die hij in Doetinchem opdeed, sterkte Matusiwa in zijn geloof dat hij komend seizoen voor zijn kansen kon gaan in de hoofdstad.

„Ik denk dat Ajax zo’n speler wel mist in de huidige selectie, ja. Jammer dat ik de kans niet krijg. Ten Hag was wel gecharmeerd van me. Hij liet me niet voor niets debuteren. En ook in de voorbereiding op dit seizoen zat ik weer bij het eerste. Voor mijn gevoel zat ik niet ver van een basisplek, of toch zeker een vaste plek in de A-selectie. Helaas gooide een weer opspelende liesblessure, waar ik eind vorig seizoen al mee kampte, roet in het eten. In de eerste oefenwedstrijd, tegen de amateurs van VVSB, had ik zoveel last dat we besloten voorlopig rust te houden. Uiteindelijk lag ik er vijf maanden uit. Eenmaal fit begon ik weer helemaal onderaan in de pikorde. Ik belandde zelfs bij Jong Ajax op de bank, terwijl ik juist minuten nodig had om weer op niveau te komen.”

De Graafschap bood uitkomst. Bij de Superboeren groeide Matusiwa razendsnel uit tot een belangrijke schakel en - met dank aan zijn nimmer aflatende werklust - een publiekslieveling.

„Deze stap heeft voor mij prima uitgepakt. Ik heb een half seizoen in de eredivisie in de benen en heb mezelf weer in de picture kunnen spelen. Ik denk dat dat aardig gelukt is. Er speelt wel wat, maar concreet is er nog niets. Er is ook nog maar net naar buiten gekomen dat ik mag vertrekken bij Ajax. Bovendien ligt mijn focus op dit moment volledig bij De Graafschap. We moeten zorgen dat we erin blijven.”

Toegevoegde waarde

Waar zijn toekomst in ieder geval niet ligt, weet de oud-jeugdspeler van Wasmeer wel.

„Voor mij staat vast dat ik bij Ajax vertrek. Ik heb weliswaar nog een doorlopend contract, maar kom dus niet in de plannen voor. Ze hebben ook al een nieuwe speler gehaald (de Roemeen Razvan Marin van het Belgische Standard Luik, RT) voor mijn positie. En nog een seizoen met Jong Ajax in de eerste divisie zie ik niet zitten. Ik heb nu van de eredivisie geproefd en dat is ook het niveau waarop ik me verder wil ontwikkelen. Langer bij De Graafschap? Nog los van of we erin blijven, ligt dat niet voor de hand. Ajax verlangt een transfersom voor me en het salaris van mijn huidige contract is ook nog een struikelblok. Ik mik ook wel iets hoger. Ik denk dat ik voor iedere subtopper van toegevoegde waarde kan zijn.”

Goede vriend en voorbeeld

Het geweldige seizoen van Ajax beleefde Matusiwa van een afstandje. „Ik lag er natuurlijk lang uit door die blessure, maar heb nog wel met die jongens getraind, ken ze goed en gun ze het kampioenschap van harte.”

Lachend: „Het zal wel gek zijn om ze op het veld te zien feesten, terwijl ik bij de tegenstander hoor. Met een aantal heb ik nog goed contact. Vooral met Noussair Mazraoui, een goede vriend. Als je ziet van hoe ver hij is gekomen. Die jongen speelde twee jaar terug nog als amateur in Jong Ajax, en kijk nu eens. Zo zie je maar: het kan ineens hard gaan. Daar houd ik me aan vast. Want ook mijn doel is nog altijd de top te bereiken, linksom of rechtsom. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal