Forum voor Democratie dreigt zetel kwijt te raken na wegsturen van Robert Baljeu

Forum voor Democratie dreigt zetel kwijt te raken na wegsturen van Robert Baljeu
Robert Baljeu
Haarlem

Het ziet er naar uit dat Statenlid Robert Baljeu, die dinsdag uit de fractie van Forum voor Democratie werd gezet, zijn zetel niet opgeeft. Forum zou dan nog acht zetels overhouden.

Johan Dessing, de voorzitter van de Noord-Hollandse fractie van Forum voor Democratie, zegt dat er nog geen indicatie is dat Robert Baljeu zijn zetel opgeeft.

Waarom de nummer twee op de lijst, gekozen met 7779 voorkeursstemmen, uit de fractie werd gezet, is een mysterie. ,,Het gaat hier om een interne fractieaangelegenheid gebaseerd op een vertrouwenskwestie. Wij geven hier geen verdere toelichting op’’, laat Dessing weten.

Forum is de grootste fractie in de Staten met negen zetels. Ook de GroenLinks en de VVD hebben 9 zetels. Dessing kan nog niet met zekerheid zeggen dat Baljeu zijn zetel houdt en er voor Forum acht zetels overblijven. ,,Dat zult u hem zelf moeten vragen.’’ Baljeu was echter tot nog toe nog niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens NRC heeft de vertrouwensbreuk in de Noord-Hollandse Statenfractie te maken met het conflict in de top van de partij tussen Thierry Baudet en Henk Otten. Otten stapte onlangs op als bestuurslid nadat was gebleken dat hij als penningmeester tienduizenden euro’s naar zichzelf had overgemaakt. Baljeu, die als vijftiende staat op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, geldt als een vertrouweling van Otten.

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat Commissaris van de Koning Arthur van Dijk als voorzitter van Provinciale Staten per e-mail is geïnformeerd over het feit dat Baljeu uit de fractie is gezet en dat hem door de fractie is gevraagd zijn zetel op te geven.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.