Premium

Commentaar: Roundup

Commentaar: Roundup
Wim van de Wijk
© © HDCMEDIA

Het is groeizaam weer, dus er kan wat onkruid omhoog schieten in de voegen van de bestrating. Ter bestrijding kun je nog steeds het omstreden middel Roundup kopen met de werkzame stof glyfosaat. Een product van Monsanto dat vorig jaar door het Duitse bedrijf Bayer is overgenomen.

Onvoorstelbaar dat dit middel hier nog steeds verkrijgbaar is, net als in 159 andere landen. Volgens een Amerikaanse rechtbankjury is het middel kankerverwekkend. Een echtpaar dat na jarenlang gebruik een vorm van lymfeklierkanker kreeg, is deze week door de jury een ongekend hoge schadevergoeding van twee miljard dollar toegewezen. Inmiddels de derde boete, met nog 13.400 zaken te gaan.

Ook met schoonmaakazijn, de klassieke ’Oma weet raad’-aanpak, krijg je het terras onkruidvrij. Het is niet te geloven, maar dit blijkt volgens rijksoverheid.nl verboden. ,,Het effect hiervan op het milieu is nog niet beoordeeld.” Terwijl glyfosaat, dat voor toepassingen in de landbouw ook door andere producenten wordt gebruikt, al is doorgedrongen tot oppervlaktewater, bron voor de drinkwatervoorziening.

Het sproeiverbod van azijn is uiteraard niet te handhaven, bij gebrek aan azijnpolitie. Burgerlijke ongehoorzaamheid is gerechtvaardigd, zolang het veel milieuschadelijker glyfosaat niet in de ban wordt gedaan.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.