Premium

Kom donderdag kijken hoe het met je tandvlees is, bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn

Kom donderdag kijken hoe het met je tandvlees is, bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn
Simone Botman: ,,Er zijn nog steeds veel mensen die alleen maar naar de tandarts gaan.’’
© Foto Taco van der Eb

Onze tanden en (ook) ons tandvlees mogen er dan fraaier op staan dan pak hem beet dertig jaar geleden, waakzaamheid blijft geboden. ,,Tien tot vijftien procent van de Nederlanders heeft een ernstige tandvleesontsteking’’, zegt Simone Botman, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie en mondhygiënist te Alphen aan den Rijn.

Donderdag is de ’Dag van het tandvlees’, bedoeld om iedereen bewust te maken van de gevaren van ongezond tandvlees, dat (vrijwel altijd) wordt veroorzaakt door een slechte gebitsverzorging. Ruim tachtig praktijken van tandartsen en mondhygiënisten hebben hun deuren open voor een (gratis) consult om de staat van het tandvlees te bepalen.

Oral-B is sponsor en het ministerie van Defensie doet ook mee. In Amsterdam-Noord staat de mobiele tandheelkundige praktijk van Defensie de hele dag klaar. 16 mei sluit aan op de ’European gum day’, die zondag al was, en was georganiseerd door de Europese federatie van parodontologen.

Parodontologie richt zich op de tandheelkundige zorg rondom het kaakbot, de weefsels rond de tanden en kiezen, en het tandvlees. Het is een specialisme bovenop de studie tandheelkunde.

Uitkomt

Vanzelfsprekend is de Alphense praktijk van Botman, die ze met drie collega’s runt, er een van die ruim tachtig donderdag. ,,Al doen wij er iets meer aan. Het hoeft bij ons niet per se op een donderdag, maar het kan ook op een dag die iemand wel uitkomt.’’

Bewustwording is nog hard nodig, vindt Botman. ,,En preventie.’’ Vijftig procent heeft enige vorm van tandvleesontsteking, citeert de mondhygiëniste uit onderzoek. En de vijf tot tien procent die kampt met een ernstige ontsteking - parodontitis - loopt een serieus risico om tanden en kiezen kwijt te raken, omdat die los zijn gaan zitten. ,,Het kaakbot lost op. En bot dat eenmaal weg is, komt nooit meer terug.’’

Je zou verwachten dat twee minuten poetsen, minimaal twee keer op een dag - na jarenlange voorlichtingscampagnes - gemeengoed zou zijn. ,,Maar toch wordt dat niet gedaan’’, is Botmans. Beter is trouwens om nóg meer aan preventie te doen, zegt zij: poets met een elektrische borstel, gebruik een tandenstoker, of als de ruimtes tussen de tanden wat groter zijn, een ragertje. Dat helpt ook om het tandvlees (weer) gezond te krijgen.

In elk geval: ,,Liever één keer per dag een goede beurt dan drie keer even snel.’’

Sluipenderwijs

Schade ontstaat sluipenderwijs en dat is het geniepige. ,,Jarenlang merk je niets’’, zegt de mondhygiëniste. ,,Het is een pijnloze ziekte. En als het pijn gaat doen, is de ontsteking vaak al in een vergevorderd stadium.’’

Licht gezwollen tandvlees, al dan niet enigszins teruggetrokken, dat gaat bloeden bij het stoken of flossen zijn de eerste tekenen van onheil. Botman: ,,Een mondhygiënist kan in de gaten houden of het tandvlees gezond blijft, maar niet iedere tandarts verwijst door, of heeft een mondhygiënist in de eigen praktijk. Er zijn nog steeds veel mensen die alleen maar naar de tandarts gaan. Wel krijgen wij steeds meer mensen die hier op eigen initiatief komen. Dat vinden we positief.’’

Het trekken van tanden en kiezen kan onvermijdelijk blijken, maar een operatie is ook mogelijk om de schade in de mond aan te pakken. Botman: ,,We kunnen het bijvoorbeeld corrigeren met een ’flap-operatie’. Het tandvlees wordt ingekort en strak getrokken - je krijgt helaas wel iets langere tanden, en je pockets worden minder diep.’’ In deze ’zakjes’ rondom de tanden en kiezen hopen al het vuil en bacteriën zich op. Hoe ondieper de pockets, hoe makkelijker die zijn schoon te houden.

Implantaten zijn alleen nog mogelijk als er al niet te veel kaakbot verdwenen is. Anders worden het ’loszittende plaatjes’ die de gaten in de mond moeten opvullen.

Vroeger werden tanden en kiezen vaak getrokken, zeker op latere leeftijd, ’maar dat doen we niet meer’, erkent de mondhygiënist. ,,We willen allemaal gezond oud worden, met een mooi gebit. Daar hoort een gezonde mond bij.’’

Op de ’Dag van het tandvlees’ kun je een gratis check laten maken van de staat van je tandvlees. Kijk voor waar dat kan op nvvp.org.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.