Premium

Karsten Tenten jaar na grote brand winnaar publieksprijs Ondernemingsverkiezing Noord-Holland

Karsten Tenten jaar na grote brand winnaar publieksprijs Ondernemingsverkiezing Noord-Holland
Alle prijswinnaars van de ONVH op het podium van de Philharmonie in Haarlem.
© Foto United Photos
Haarlem

Ruim een jaar geleden werd Karsten Tenten uit Zwaag door brand compleet verwoest. Maar het bedrijf is uit de as herrezen. Gisteren sleepte het de publieksprijs in de wacht bij de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2018-2019.

Al snel na de brand betrok Karsten een tijdelijke locatie. En over minder dan een jaar wil het bedrijf verder gaan op een nieuwe stek in Zwaag. Daar moet een energieneutraal gebouw verrijzen.

Maar tijdens de finaleavond van de Ondernemingsverkiezing (OVNH), die werd gehouden in de Philharmonie in Haarlem, kon er al een feestje worden gevierd door de medewerkers van Karsten Tenten. De sympathie van het publiek dat via de website ONVH.nl mocht stemmen was voor het bedrijf uit Zwaag.

Karsten Tenten was ook genomineerd voor de categorie MKB Midden, maar de jury gaf de voorkeur aan Microtechniek Groep uit Beverwijk, dat in 1958 werd opgericht en sinds 2001 wordt geleid door Clement Kieftenbeld. Het bedrijf richt op de fabricage van machines en machineonderdelen. Daarnaast levert het bedrijf producten voor de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Iepenhout

De hoofdprijs in de categorie MKB Klein was weggelegd voor Ventis Scheepstimmerwerk uit Enkhuizen dat onder meer klassieke jachten bouwt en restaureert. Het bedrijf heeft veel oog voor het milieu. Zo wordt alleen hout gebruikt van bomen die worden vervangen door nieuwe aanplant. Bijzonder is ook dat veel iepenhout uit Enkhuizen en omgeving wordt gebruikt, nadat het gezaagde hout langdurig gespoeld is met IJsselmeerwater.

Naast Karsten Tenten kwam er nog een tweede winnaar uit Zwaag. Van der Laan werd namelijk in de categorie MKB Grootbedrijf de opvolger van Koninklijke Vezet. Van der Laan is één van de grotere technische bedrijven in Noord-Holland. Het veelzijdige bedrijf levert allerlei verschillende diensten, zoals licht- en krachtinstallaties voor de agrarische sector. Maar ook de grasmatten in de voetbalstadions van verschillende topclubs worden met behulp van de moderne besturingstechniek uit Zwaag in prima conditie gehouden.

Grote diversiteit

Volgens jurylid Dirk de Bie is vooral de diversiteit van de finalisten opvallend. Het geeft volgens hem aan dat er in de Noord-Hollandse economie verschillende groeisectoren zijn. De jury heeft de bedrijven getoetst op verschillende criteria. Naast de financiële prestaties, is bijvoorbeeld ook de binding met Noord-Holland belangrijk en ook wordt gekeken of de bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De finaleavond werd gepresenteerd door Rens de Jong. Tussen de bekendmakingen van de prijswinnaars door waren er optredens van zangeres Sophie van der Stok en cabaretiers Rob Urgert en Joep van Deudekom.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.