Premium

Filmrecensie ’Shadow’:Oogstrelende beelden

Filmrecensie ’Shadow’:Oogstrelende beelden
Scène uit ’Shadow’.
© Foto PR

De Amerikaans-Chinese coproductie ’The Great Wall’ uit 2016 – met Matt Damon in de hoofdrol - deed even het ergste vrezen.

Had grootmeester Zhang Yimou (’Raise the red lantern’, ’Hero’) zijn gevoel voor visuele poëzie en artistieke verstilling definitief geofferd op het altaar van Hollywood? Dat die angst ongegrond is, bewijst de cineast met ’Shadow’.

Ontleend aan het klassieke Chinese epos over De Drie Koninkrijken, vertelt Shadow het verhaal over een machtsstrijd tussen een jonge ambitieuze koning en diens in de strijd verwonde opperbevelhebber. De laatste smeedt in het geheim plannen om het land dat hen ontnomen is, terug te winnen. Hij maakt daarbij gebruik van een dubbelganger. Met medeweten van zijn vrouw, die langzaam meer in deze dienaar begint te zien, dan enkel de gehoorzame ’schaduw’ van haar echtgenoot.

Yin en Yang - de mannelijke en de vrouwelijk kracht en de balans daartussen - spelen een centrale rol in deze intrigerende vertelling, die wat traag op gang komt. De Yin en Yang symboliek keert terug in alles: in de romantische verhoudingen, in spectaculaire gevechtsscènes in de stromende regen én in het bijna abstracte beeld van inkt dat zich met water vermengt. Buitengewoon oogstrelend.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.