Vakantiegeld minder vaak volledig voor vakantie

Vakantiegeld minder vaak volledig voor vakantie
Vakantiepotje.

Het percentage Nederlanders dat vakantiegeld uitsluitend besteedt aan vakantie loopt iets terug, van 54 procent vorig jaar naar 51 procent nu.

Dat komt naar voren in de Nationale Vakantiegeld Enquête 2019 van de VakantieDiscounter. De groep die een deel van het vakantiegeld aan andere zaken is groeiende, van 37 procent in 2018 naar 43 procent in dit jaar. De groep die helemaal niets aan vakantie besteedt blijf nagenoeg gelijk.

Sparen is het voornaamste doel van het vakantiegeld na daadwerkelijk vakantie vieren. Ruim 52 procent van de mensen die niets of slechts een deel van hun geld aan vakantiegeld uitgeven, stort dit direct op de spaarrekening. Een ander belangrijk doel is woningverbetering; 17 procent gebruikt het vakantiegeld voor grote kostenposten in en om het huis.

Voor de mensen die slechts een deel van het vakantiegeld uitgeven aan vakantie, geldt wel dat dit voor het grootste deel naar vakantie gaat. Maar liefst 52 procent gebruikt de helft tot driekwart van zijn vakantiegeld, 35 procent geeft een kwart tot de helft van het vakantiegeld uit aan vakantie.

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat een zonvakantie met 88 procent veruit favoriet is, slechts 5 procent kiest voor een stedentrip. We willen vooral in Europa op vakantie; driekwart van de ondervraagden besteedt hier het vakantiegeld, een kwart zoekt het buiten de Europese grenzen.

Qua budget houdt de grootste categorie mensen – 41 procent van de geënquêteerden – een bedrag aan van 500 tot 1.000 euro per persoon. Dit betreft dan de totale kosten voor de vakantie, dus niet alleen de kosten vooraf voor de reis, maar ook het zakgeld ter plaatse. Hierna komt een groep van ruim 20 procent die een budget hanteert van 1.000 tot 1500 euro persoon.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.