Premium

En weer zijn er minder koopwoningen gebouwd. De bouwbedrijven weten wel wiens schuld dit is

En weer zijn er minder koopwoningen gebouwd. De bouwbedrijven weten wel wiens schuld dit is
Er zijn in het eerste kwartaal weer minder koopwoningen gebouwd.
© Foto HMC
Amsterdam

Het gebrek aan medewerking door gemeenten is een belangrijke sta-in-de-weg voor de bouwambities van bouwbedrijven en ontwikkelaars. Dat stelt NVB, de vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

Ondanks het stijgende woningtekort lukt het maar niet om meer tempo te maken met het bouwen van koopwoningen. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef het aantal verkochte nieuwe koopwoningen steken op 7.684 woningen.

Dat is vijf procent minder dan een jaar eerder en zelfs dertien procent minder dan in dezelfde periode twee jaar terug. Volgens NVB zijn projecten steeds lastiger financieel haalbaar te maken, ook al vanwege de gestegen bouw- en grondkosten. Maar uit onderzoek onder haar leden blijkt dat problemen rondom gemeentelijke procedures de grootste belemmering vormen. 81 procent van de bouwbedrijven geeft aan veel last te ervaren van het gebrek aan medewerking door gemeenten.

Extreem veel last

De bouwbedrijven zeggen last te hebben van stroperige procedures bij gemeenten of provincies die resulteren in vertragingen. Veertig procent van de ondervraagde bouwbedrijven geeft aan hier extreem veel last van te hebben. De in de ogen van de bedrijven ’eindeloze bezwaarmogelijkheden’ en het tekort aan mankracht bij de gemeenten zorgen ervoor dat procedures jaren langer duren.

Maar ook het almaar opstapelende eisenpakket is veel bouwers een doorn in het oog. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvullende duurzaamheidseisen waardoor plannen onbetaalbaar worden. Volgens NVB valt hierdoor een groeiend aantal bouwplannen af. De leden van NVB zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor meer dan 75 procent van de nieuwbouwproductie in Nederland. Circa de helft van de aangesloten bedrijven deed mee aan het onderzoek. 89 procent van de respondenten gaf aan knelpunten te ervaren bij het realiseren van de nieuwbouwambities.

Het is niet alleen kommer en kwel. 53 procent van de bouwers geeft aan situaties te kennen van gemeenten en provincies die wel graag willen dat er gebouwd wordt. Om de woningmarkt vlot te trekken heeft minister Ollongren het Expertteam Woningbouw opgericht. Verder is de provincie Noord-Holland aan het versnellen en heeft Zuid-Holland een vliegende brigade opgericht.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.