Premium

Burgemeester Van Benthem: ’Ik mag het niet zeggen, maar stakende ambtenaren, dat scheelt de gemeente een beetje geld’

Burgemeester Van Benthem: ’Ik mag het niet zeggen, maar stakende ambtenaren, dat scheelt de gemeente een beetje geld’
Roland van Benthem.
© Foto gemeente Eemnes
Eemnes

Soms doet Eemnesser burgemeester Roland van Benthem het: iets wat hij niet behoort te zeggen lekker toch zeggen. Maandagavond deed hij een duit in het zakje over een mogelijke ambtenarenstaking.

Van Benthem: ,,Als ambtenaren staken, ik mag het niet zeggen, maar dan hou je als gemeente een beetje geld over.’’ Stakers krijgen over gestaakte dagen immers geen salaris, wel geld uit de weerstandskassen van de bonden.

Voor Blaricum, Eemnes en Laren zou het eindelijk een meevallertje zijn. Vorig jaar eindigde de BEL-Combinatie 228.000 euro in de min. Volgend jaar moet Eemnes niet 111.000 euro extra bijdragen, maar 460.000 euro. Eerder was gerekend op een loonsomstijging voor ambtenaren met 2,5 procent, maar nu bieden de werkgevers de bonden 4,9 procent. Daarvan gaat de BEL-Combinatie dus uit. Het kan nog meer worden, want de bonden eisen 7,55 procent. Weigeren de werkgevers te bewegen, dan dreigen stakingen.

De jaarcijfers 2018 en de begroting 2020 van de BEL-Combinatie behoorden maandag tot de lange lijst financiële cijfers van ’gemeenschappelijke regelingen’ waarover een raadscommissie zich boog. ,,Pittig, vooral omdat het zo kort dag is. Het is elk jaar hetzelfde’’, mopperde Bas Pouw (DorpsBelang). Maar de commissie schikte zich in zijn lot en jaste alle stukken erdoor. Of alle fracties alle cijfers goed hadden kunnen bestuderen bleef onduidelijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.