Premium

DorpsBelang: ’Energieneutraal Eemnes in 2030 is geen wet van Meden en Perzen’

DorpsBelang: ’Energieneutraal Eemnes in 2030 is geen wet van Meden en Perzen’
Sven Lankreijer: excuses.
© Fotob gemeente Eemnes
Eemnes

In het programma van DorpsBelang (DB) staat het streven om Eemnes in 2030 energieneutraal te hebben, ’maar dat is geen wet van Meden en Perzen’. Daarmee gaf DB-fractievoorzitter Jan de Zeeuw maandagavond in een raadscommissie aan dat zijn partij bereid is dit punt uit het verkiezingsprogramma los te laten.

Waaraan DB in elk geval wel vasthoudt, gaf hij ook aan: klimaatmaatregelen moeten zorgvuldig worden genomen, er moet onder inwoners draagvlak voor zijn, ze moeten betaalbaar zijn en ze moeten geen of slechts zeer beperkte landschappelijke impact hebben.

De Zeeuws bijdrage was de opmaat voor een ongekend scherp debat. Pieter Seldenrijk (CDA) en Niels Rood (D66) legden uit waarom ze voor de volgende raadsvergadering een motie hadden gemaakt. De coalitie (DorpsBelang en PvdA) heeft het tweede zonneveld geschrapt, de PvdA opperde plek voor grootschalige opwekking van groene energie te zoeken ten westen van de A27 en ten zuiden van de A1, maar weigerde vorige maand een motie daarover te steunen. Het college beloofde toen concrete maatregelen voor groene energie-opwekking, maar nu het memo er is, staan zulke maatregelen er niet in. ’Schandalig’ dat het college zijn toezegging niet is nagekomen, vond Rood. Hij noemde dat ’slecht voor het aanzien van de politiek’. Naar zijn smaak kwam dat door druk van DorpsBelang. ,,Vijf van de dertien raadsleden (DB, red.) gijzelen dit college, zolang de PvdA daarin meegaat’’.

Wethouder Sven Lankreijer (PvdA) noemde het ’zonde om nu al gebieden weg te geven aan zonnepanelen, terwijl de uitkomst van het onderzoek naar ultradiepe geothermie (aardwarmte, red.) er nog niet is’. Ook zei hij: ,,We denken (voor grootschalige opwekking van groene energie, red.) allemaal aan dezelfde gebieden. Dat hadden we kunnen opschrijven, ja’’. Rood: ,,U bent het toch niet een beetje vergeten?’’ Lankreijer: ,,Eerlijk gezegd is het onder de druk (van tijd, red.) aan onze aandacht ontsnapt. Excuses.’’

Ander licht

Voor Bas Pouw was dat aanleiding om Rood toe te bijten: ,,En DorpsBelang krijgt overal de schuld van!’’ Rood: ,,Het komt nu in een heel ander licht te staan. Wellicht heb ik onterecht aangenomen dat er druk was van DorpsBelang. Daarvoor mijn excuses.’’ Waarop hij en CDA’er Seldenrijk lieten weten dat ze ervan afzien in de raad nogmaals een motie aan de zaak te wijden.

Wethouder Lankreijer zegde toe dat nieuwe ’zoekgebieden’ voor energie-opwekking in het najaar worden opgenomen in de volgende rapportage over de stand van de klimaatmaatregelen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.