Met 45 Spakenburger ondernemers naar de rechter in Zwolle om BIZ-heffing

Met 45 Spakenburger ondernemers naar de rechter in Zwolle om BIZ-heffing
Spakenburg: een schilderachtig stadje met 45 boze ondernemers.
© Studio Kastermans
Bunschoten

Liefst 45 Spakenburger ondernemers komen donderdag aan bod bij de rechtbank in Zwolle. Ze verzetten zich tegen de opgelegde ondernemersbelasting BIZ.

,,Absurd hoog, de aanslag die we gekregen hebben’’, zegt woordvoerder van de bezwaarmakers Jaap Beuker. En bovendien gebruikt de Stichting Ondernemingsfonds Spakenburg het BIZ-geld niet waarvoor het bedoeld is, meent hij. ,,Zo hebben ze subsidie gegeven aan het VVV. Dat mag helemaal niet.’’

De BIZ-wet (BIZ staat voor Bedrijven Investerings Zone) beoogt het vergroten van de leefbaarheid, veiligheid en het economisch klimaat in een bepaalde zone. Ondernemers betalen een BIZ-heffing, en dat geld gaat in een pot voor initiatieven, in dit geval in het Spakenburgse havengebied. Wat Beukers en zijn medestanders vooral dwars zit is de hoogte van de heffing. De gemeenteraad kan bepalen of dat een uniform tarief is of dat het op basis van de WOZ-waarde van het bedrijfspand gaat. In Bunschoten gaat het om afgeronde bedragen: 750 euro of 1000 euro. Waardoor het kan voorkomen dat een ondernemers met een winkel van 20 m2 net zoveel betaalt als een zaak met 500 m2.

In Zwolle vragen de 45 ondernemers om vernietiging van de opgelegde aanslagen over 2016 en 2017. Ze menen sterk te staan omdat de rechter eerder al de bezwaren van vijf andere ondernemers gegrond verklaarde. Het belangrijkste argument daarvoor was niet de hoogte van de heffing - daarover gaat de rechter niet in deze zaak - maar de fouten die volgens de rechter zijn gemaakt bij het begroten van de activiteiten door de Stichting Ondernemingsfonds Spakenburg. Geen gespecificeerde begroting en meerjarenbegroting, geen duidelijke activiteitenagenda. Op dezelfde gronden maken de 45 ondernemers nu ook de stap naar de rechter.

Maar de BIZ blijft vooralsnog. Om de vijf jaar moet een draagvlakonderzoek gedaan worden door de gemeente. Bij eerdere onderzoeken was de respons onder ondernemers rond de vijftig procent en daarvan was de meerderheid voor.

Jaap Beukers is ook niet per se tegen een BIZ-fonds: ,,Nee, helemaal niet. Maar de heffing moet wel eerlijk zijn en het geld moet goed besteed worden.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.