Premium

Boswachter Ruud Luntz (Nationaal Park Zuid-Kennemerland) gaat met pensioen: ’De natuur helpen, dat moeten we samen doen’

Boswachter Ruud Luntz (Nationaal Park Zuid-Kennemerland) gaat met pensioen: ’De natuur helpen, dat moeten we samen doen’
Boswachter Ruud Luntz: ,,Ik laat mijn werkterrein in vertrouwen achter.’’
© foto frenk klein arfman
Overveen

Veertig procent van de insecten wordt met uitsterven bedreigd. „Daar is niet één oorzaak voor, het is een samenloop van diverse omstandigheden”, denkt boswachter Ruud Luntz van Natuurmonumenten.

Natuurlijk, soms vervloeken we insecten als we op de fiets opeens een mond vol vliegjes hebben, of als er eentje in ons oog vliegt.

Maar voor de biodiversiteit zijn insecten van levensgroot belang. En dus is het belangrijk de enorme terugloop in aantallen en soorten insecten een halt toe te roepen. „En dat zullen we samen moeten doen. Want net zo min als er één oorzaak is, is er één oplossing. Als we iets willen bereiken, dan moeten we het met zijn allen doen”, stelt Ruud Luntz.

Hij verduidelijkt: „Verschillende partijen beheren verschillende stukken natuur en grond. Als wij alles perfect op orde hebben voor insecten, hoe komen ze dan hier als overal om ons heen de situatie juist slecht is voor ze?”

Gelukkig ziet hij hoe steeds meer en beter wordt samengewerkt. „Vroeger deed ieder zijn eigen ding achter het eigen hek. Het waren allemaal kleine eigen koninkrijkjes. Maar dat is gelukkig absoluut niet meer het geval.”

Boswachter Ruud Luntz (Nationaal Park Zuid-Kennemerland) gaat met pensioen: ’De natuur helpen, dat moeten we samen doen’
Een kleine parelmoervlinder legt eitjes.
© foto ruud luntz

Aan de vooravond van zijn pensionering kijkt hij terug op ruim dertig jaar werken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. „Of ik verschillen zie met vroeger? Jazeker. Als we toen voor het boswachtershuis een kop koffie dronken, zag je overal beestjes zoemen en vliegen. Je zag vlinders van bloem naar bloem gaan. Nu is dat allemaal echt minder.”

Golfbeweging

Misschien is deels sprake van een golfbeweging, denkt hij hardop. „Toen ik hier ruim dertig jaar geleden kwam werken, was er amper een konijn te bekennen. En bijna geen damherten. Nu zijn er te veel damherten en de konijnen zijn er nog steeds. Niet veel, maar ze zijn er nog steeds. Tegelijk geeft dat ook aan dat je iets kunt bereiken als je dat wilt en bepaalde zaken aanpast.”

Samen een verschil maken. Luntz ziet wat dat betreft wel wat veranderen. „Ik denk wel dat het bij mensen begint door te dringen dat we iets moeten veranderen. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer insectenhotels in tuinen. Dat is mooi, want alle kleine beetjes helpen.”

Negatief imago

Probleem is mogelijk dat veel insecten een op zijn minst ietwat negatief imago hebben.

„Mensen kennen ook weinig insectensoorten. En ik vraag me wel eens af waarom kinderen al zo vroeg bang voor spinnen zijn? Ze doen niemand kwaad. Wij hebben een fantastisch land. Met vrijwel geen dieren die gevaarlijk zijn voor ons. De teek is een van de ’gevaarlijkste dieren’ voor de mens. Maar mijn zwager was eens over uit Amerika, en vroeg me wat hier gevaarlijke dieren zijn. Ik noemde onder meer die teek. Hij moest lachen en zei: ’Als ik een stuk ga lopen, moet ik uitkijken voor slangen, poema’s en wilde beren’.”

Deze week gaat Luntz met pensioen. De duinen waren 35 jaar zijn natuurlijke habitat. Dat zal niet opeens veranderen. Die natuur blijft hij opzoeken. En hij heeft er vertrouwen in dat het goed komt.

„Ik heb ook soorten terug zien komen in de duinen. De grauwe klauwier, de rozenkever, de parelmoervlinder, de hazelworm, hagedissen en de aardbeivlinder. Het kan nog goed komen. We kunnen, samen, een hoop bereiken en ik zie dat steeds meer mensen dat ook willen. De gemeenten zijn goed bezig, ik zie de bermen bijvoorbeeld weer groener worden.”

Keuzes maken

Deels moet je de natuur zijn gang laten gaan. Hier en daar moet je ingrijpen. „Maar de natuur beheren is wat anders dan tuinieren. Je zult soms keuzes moeten maken.”

Luntz vindt het een goede ontwikkeling dat er veel aandacht is voor de natuur in de media. „En mensen nemen het ook serieus. Ik laat de duinen nu met vertrouwen achter. En met het gevoel dat het goed zal komen.’’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.