Premium

Veganisten demonstreren etmaal lang op de Dam en vormen massaal ’vierkant van de waarheid’ [video]

Veganisten demonstreren etmaal lang op de Dam en vormen massaal ’vierkant van de waarheid’ [video]
Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam komt langzaam de demonstratie op gang van Anonymous for the Voiceless. Er zijn duizend veganisten op de been om tot zondagmiddag 12 uur een etmaal lang de Dam in shifts bezet te houden. Ze tonen daar in het ’vierkant van de waarheid’ hoe dieren in hun ogen worden misbruikt door de mens. Als voedsel en als proefdier.

Anonymous for the Voiceless is een initiatief van de Australiërs Paul Bashir en Asal Alamdari. Vrijdag hebben ze in de Grote Kerk van Naarden een vijfhonderdtal demonstranten gebriefd voor de actie.

Op zaterdagmiddag was het de bedoeling met een groep van zeshonderd te starten. De Dam blijft bezet tot zondag, bij de afsluiting worden er weer zeshonderd verwacht, die rond het middaguur naar het Vondelpark oplopen.

Lees ook: Vegan-demonstratie op Dam groeit per minuut weer aan, op naar climax rond middaguur

Veganisten demonstreren etmaal lang op de Dam en vormen massaal ’vierkant van de waarheid’ [video]
Het ’vierkant van de waarheid’ krijgt vorm op de Dam. Deze veganisten uit Frankrijk houden zich nog even bezig met die andere trekpleister op de Dam: de duiven.
© Peter Schat

Ze gaan in het zwart gekleed en dragen ’occupy’-maskers. Op panelen tonen ze het woord ’Truth’ (Waarheid) en op laptops laten ze beelden zien van dieren in de voesel- en cosmetica-industrie. Terwijl het vierkant wordt gevormd nadat de demonstranten zich hebben geregistreerd, mediteren verderop drie mensen geconcentreerd.

Een spandoek duidt dat het gaat om de Falun Gong. Aan de andere kant staan ’living statues’ als man met de zeis en een grote joint tussen de kaken. Een toerist gaat met hen op de foto, de zeisen om z’n nek.

Volgens landelijk organisator Désirée Verhoeven komt een derde van de demonstranten uit Nederland, een derde uit Duitsland en een derde uit de rest van de wereld, vanuit Argentinië tot Nieuw-Zeeland aan toe.

Ook Esther Ouwehand uit Leiden zou komen spreken, lijstduwer van de Partij voor de Dieren bij de Europese Verkiezingen en Kamerlid in ons land. Niet omdat de macht bij de politiek ligt, zegt Verhoeven, die ligt bij consument, bij de straat.

In duizend steden over de hele wereld worden dergelijke ’cubes of thruth’ gehouden. Vorig jaar de eerste in Berlijn. In Nederland zijn 23 chapters. ,,Onze oprichters zijn Australiërs, vandaar de term chapter. We zijn een volledig legale organisatie hoor’’, zegt Verhoeven, landelijke organisator van AV Nederland en afkomstig uit Amsterdam.

Elke week worden er in het land door de 23 chapters wel zes of zeven cubes of thruth georganiseerd, met uitschieters tot vijftien, zegt Verhoeven.

Op One Dam Day, zoals het evenement heet, kunnen voorbijgangers in gesprek gaan met de demonstranten, is de bedoeling.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.