Bewoners seniorencomplex de Prinsenhof in Hilversum geëvacueerd na brand [video]

Op de begane grond van seniorencomplex De Prinsenhof in Hilversum is vrijdagavond laat brand uitgebroken.

Op de begane grond van seniorencomplex De Prinsenhof in Hilversum is vrijdagavond laat brand uitgebroken.© foto hmc

Susanne van Velzen
Hilversum

In seniorencomplex De Prinsenhof aan de Schoolstraat in Hilversum is vrijdagavond tegen middernacht brand uitgebroken. Alle bewoners werden in allerijl uit hun appartementen geëvacueerd en opgevangen in poppodium de Vorstin tegenover het complex.

Bij de brand raakte voor zover bekend niemand ernstig gewond. Drie bewoners zijn voor observatie naar het ziekenhuis gebracht. De brand brak rond half twaalf uit in een appartement op de begane grond. In korte tijd staat het hele gebouw vol rook.

Geduldig wachten bewoners op hun balkons tot de brandweer ze komt bevrijden.

Geduldig wachten bewoners op hun balkons tot de brandweer ze komt bevrijden.© foto hmc

Bewoners vluchten naar hun balkons om aan de rook die hun kamers binnendringt te ontsnappen. Geduldig wachten ze tot de brandweer en politie ze uit hun benarde positie komt bevrijden. Veel bewoners liggen net te slapen als de brand uitbreekt.

Lees ook: 90-jarige bewoonster De Prinsenhof Hilversum na de brand: ‘Ik loop hier nog steeds in m’n pyjama’

De politie klopt op alle ramen om senioren die in diepe slaap zijn te wekken. Buurtbewoners snellen toe om mee te helpen met de evacuatie. De overbuurman van café Bravour’s komt met een keukentrap aangerend om een bewoner van de eerste verdieping te redden. Voorzichtig klimt de man op leeftijd over het balkon. Zijn rollator wordt ook veiliggesteld. Ondertussen arriveert een ladderwagen van de brandweer om bewoners van de bovenste verdieping naar beneden te kunnen halen.

Tekst gaat verder na de video.

Buurtbewoners helpen met keukentrapjes mee om de senioren veilig naar beneden te krijgen.

Buurtbewoners helpen met keukentrapjes mee om de senioren veilig naar beneden te krijgen.© foto hmc

,,Het gaat goed, alleen een beetje koud”, roept een bewoner die op zijn balkon is gaan zitten. ,,Mijn woonkamer staat vol rook”, zegt hij. Inmiddels is de Vorstin aan de overkant ingericht als noodopvang. Metalband Disquiet heeft net zijn optreden in het café beneden erop zitten. Terwijl het podium afgebroken wordt, komen de eerste senioren, sommigen in pyjama en ochtendjas, het zaaltje binnen. Ze kijken hun ogen uit. Een enkeling heeft ook zijn hond bij zich. ,,Zitten we ineens samen in de kroeg”, lacht een van de bewoners als hij zijn buurman ziet. Ze zijn allemaal opvallend rustig en zien zelfs de lol in van het nachtelijke avontuur. ,,In 2015 hebben we ook brand gehad, moesten we een nacht uit huis”, vertelt een van de bewoonsters. ,,We zijn het gewend.”

Koffie

In de benedenzaal van de Vorstin worden de bewoners opgevangen. Metalband Disquiet heeft zijn optreden er net opzitten.

In de benedenzaal van de Vorstin worden de bewoners opgevangen. Metalband Disquiet heeft zijn optreden er net opzitten.© foto hmc

Vrijwilligers van de Vorstin zetten stoelen neer in een kring. Ze hebben een paar grote potten koffie gezet. Inmiddels is rond half een ook wethouder Karin Walters gearriveerd. ,,We gaan kijken of ze terug kunnen vannacht of dat er opvang geregeld moet worden.”

,,Ik lag diep te slapen, had een drukke week gehad”, zegt een bewoner die in zijn pyjama en op pantoffels voor de bar zit. ,,Ik hoorde ineens een ongelooflijk gebonk op mijn raam. De rook stond al in mijn kamer. Ik ben niet echt geschrokken. Vroeger zat ik bij de bedrijfsbrandweer. Ik ben wel wat gewend.” Over zijn pyjama draagt hij een vest en een jas. ,,Kon ik nog snel aantrekken. Mijn bril heb ik ook nog opgezet.” Een bewoonster, keurig gekapt en gekleed op het late tijdstip, baalt. ,,Ik zat net in een spannende film.”

Rare man

De bewoners speculeren volop over wat er gebeurd kan zijn. Bijna allemaal hebben ze hun bedenkingen bij de bewoner van het appartement waar de brand uitbrak. ,,Rare man, die voor veel overlast zorgt. Ik hoorde dat de brand in zijn bed is ontstaan.”

Update: Het vuur heeft het complex onbewoonbaar gemaakt, zo meldt de brandweer. Voor zo’n 90 bewoners wordt er opvang geregeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.