Premium

Klimaatbeleid in Eemnes wankelt: onzekerheid over grote stappen die noodzakelijk zijn

Klimaatbeleid in Eemnes wankelt: onzekerheid over grote stappen die noodzakelijk zijn
Zonnepanelen op boerendaken: uitstekend maar bij lange na niet genoeg.
© Foto Studio Kastermans
Eemnes

Het doel dat Eemnes in 2030 klimaatneutraal is, dreigt onbereikbaar te worden. Dat blijkt uit het overzicht ’Stand van zaken klimaatbeleid gemeente Eemnes’ dat burgemeester en wethouders hebben laten samenstellen.

Als het nu lopende onderzoek naar ’ultradiepe geothermie’ (in gewoon Nederlands: aardwarmte) niet positief uitpakt, als er ’maar beperkt ruimte wordt geboden voor grootschalige opwek’ (in de eerste plaats met behulp van zonnepanelen) en als zich geen ’revolutionaire innovaties’ voordoen dan ’lijkt het realiseren van klimaatneutraliteit in 2030 niet mogelijk’, zo staat in het overzicht.

Best goed

Op zichzelf staat Eemnes er op klimaatgebied op dit moment best goed voor. Het was de bedoeling eind volgend jaar 25 procent minder koolstofdioxide (CO2) uit te stoten dan in 2009 het geval was. Maar dat tussendoel is eind vorig jaar al gehaald: min 27,6 procent.

Door duurzaam opgewekte energie werd vorig jaar in Eemnes de uitstoot vermeden van 6,2 kiloton CO2. Het leeuwendeel daarvan kwam voor rekening van groene stroom: 5,4 kiloton. Van groot belang daarbij is het zonneveld bij de A1. Dat is goed voor 3,4 kiloton vermeden CO2-uitstoot. Ter vergelijking: de zonnepanelen op het BEL-kantoor zijn goed voor 0,11 kiloton. Bij de elf agrarische en vijf andere bedrijven, waar nu samen 1900 zonnepanelen op de daken liggen, gaat het om 0,29 kiloton.

Alles bij elkaar heeft Eemnes inmiddels iets meer dan 12,5 kiloton aan CO2-reductie gerealiseerd. Om in 2030 klimaatneutraal te zijn moet dat nog fors worden opgevoerd, namelijk naar 45,6 kiloton. Dat kan alleen als ferme stappen worden gezet. Wordt het energieverbruik van Asfalt Productie Eemnes verduurzaamd, waarnaar nu onderzoek loopt, dan zou dat 2,1 kiloton CO2 schelen.

Noodzakelijk

De allergrootste stappen zijn echter mogelijk én noodzakelijk, aldus het rapport, als het onderzoek naar aardwarmte positief uitpakt of als zonnevelden of windmolens worden geïnstalleerd. Zou aardwarmte een geothermiecentrale mogelijk maken dan levert dat energie (warmte plus elektriciteit) op voor zo’n 15.000 huishoudens.

Lukt dat niet, dan resteren twee mogelijkheden: windmolens (waarvoor waarschijnlijk niet veel handen op elkaar zullen gaan) of extra zonnevelden. Dat laatste ligt politiek lastig. Op initiatief van DorpsBelang is juist recent een streep door het tweede zonneveld gezet. De PvdA heeft gesuggereerd ten westen van de A27 en ten zuiden van de A1 plek te zoeken voor zonnepanelen. Oppositiepartijen D66, VVD en CDA maakten daarover snel een motie, waarvoor de PvdA toch niet zo veel bleek te voelen. De oppositie bracht de motie uiteindelijk niet in stemming omdat het college beloofde te gaan ’proberen’ snel met concrete klimaatvoorstellen te komen. Het document ’Stand van zaken klimaatbeleid gemeente Eemnes’ inventariseert wel wat al is gerealiseerd en wat al in de pijplijn zit, maar bevat geen concrete, nieuwe voorstellen voor grootschalige opwekking van groene energie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.