Premium

Commentaar: Hans Brusselmans [video]

Commentaar: Hans Brusselmans [video]

’Terughoudend’ reageerde onze premier donderdag, tijdens de EU-top in Siblu, op de vraag wie straks de baantjes krijgt in Brussel.

De verkiezingen zijn 23 mei en Rutte wilde de positie van Nederlandse kanshebbers niet in gevaar brengen door namen te noemen. Ook die van Hans Brusselmans niet.

Van wie? Hans Brusselmans.

Een karikatuur van Frans Timmermans die figureert in een anti EU-videospotje van de SP. Alle populaire kwalificaties over de graaiende, 330.000 euro per jaar toucherende, het plebs minachtende, euro-elite komen samen in een hilarisch toneelstukje dat door deze fictieve Hans Brusselmans ten tonele wordt gevoerd.

Over dat spotje is - om te beginnen binnen de SP - al ’behoorlijk de pleuris uitgebroken’; om het maar even op zijn ’Gele-Hesjes’ te formuleren.

Namelijk tussen de kameraden die goede smaak en beschaving voorwenden (anti-filmpje) en zij die het filmpje als effectieve propaganda waarderen ter meerdere eer en glorie voor de partij in het algemeen en tegen de EU in het bijzonder.

Feit is dat de SP probeert, ironisch genoeg op populistische wijze, de EU als topic op de radar van de gemiddelde kiezer te krijgen.

Pro Europa partijen komen niet veel verder dan zuchtend vast te stellen dat de EU ’niet leeft’ bij de gemiddelde burger. Als Europa straks desintegreert moeten deze partijen dat zichzelf aanrekenen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.