’Schrik van Laren’ moet twee jaar verplicht opgenomen in kliniek

’Schrik van Laren’ moet twee jaar verplicht opgenomen in kliniek
Hilversum

De oplichter die al enkele jaren bekend staat als de Schrik van Laren heeft de maximale straf gekregen: Twee jaar verplichte opname in een kliniek.

De 31-jarige Hilversummer moet van de rechtbank Utrecht naar een Inrichting Stelselmatige Daders (ISD).

Dat is omdat de man inmiddels al enkele jaren met flinke regelmaat mensen oplicht Recent liep hij weer tegen de lamp. In Nederhorst den Berg werd hij opgepakt.

Lees ook: Officier van Justitie is het nu helemaal zat: ’Schrik van Laren moet opgeborgen’

Dit keer stond hij terecht voor het oplichten van vier mensen in Wijdemeren. Hij vroeg steevast geld, uiteenlopend van 20 tot 50 euro, omdat hij zich als buurtbewoner had buitengesloten.

Zo kon hij de trein pakken om zijn reservesleutel ergens op te halen, was het verhaal. Een keer liet hij zelfs een kopie van zijn rijbewijs achter. Hij gaf een vals adres op en beloofde het geld snel terug te betalen. Dat deed hij bij geen van de vier.

De man had de bijnaam Schrik van Laren gekregen toen hij nog in Laren woonde, en ook daar al een spoor van bedrog achterliet.

De afgelopen jaren werd hij vaker hiervoor veroordeeld. Volgens een deskundige van de reclassering is de kans op herhaling groot, omdat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft en geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.

Eerder vroeg het openbaar ministerie ook al om een ISD, maar de rechter besloot toen anders. Nu is de rechtbank het wel met de officier van justitie eens dat de maat vol is.

Voor een ISD-maatregel moet een verdachte in de vijf jaar voor het begane misdrijf ten minste 3 keer veroordeeld zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie