Kijk van Kastermans: ’Iemand had gaten geboord in een stalen pijp en daarin spijkers gelast. Een gevaarlijk ding!’

Politievoorlichter Maarten van Weel laat de ingeleverde wapens, waaronder de doe-het-zelf ploertendoder, zien.
Hilversum

Een beetje een inkoppertje was het wel, het ’zoekplaatje’ dat vorige week in deze rubriek stond. De man op de foto is natuurlijk (inmiddels oud-)politievoorlichter Maarten van Weel.

Diverse lezers kwamen niet alleen met zijn naam maar ook met een toelichting op de foto. ,,Dit betreft oud-collega en -politievoorlichter Maarten van Weel uit Blaricum van het voormalige politiekorps Gooi en Vechtstreek”, reageert Peter van Mameren uit ‘s-Graveland. ’Het tonen van dit wapenarsenaal was ter gelegenheid van een van de campagnes voor het inleveren van illegale wapens. Dit zal begin/medio 2000 geweest zijn.’

Ook Elma van Reenen komt met die oplossing. ,,Maarten van Weel, destijds politie woordvoerder van de politie, zit bij een aantal ingeleverde wapens op het politiebureau van (waarschijnlijk) Hilversum. Men kon in een bepaalde periode wapens inleveren zonder daarvoor vervolgd te worden.” Jan Wobma meldt dat de wapenvondst is uitgestald in Van Weels werkkamer in het politiebureau. ,,Dankzij hem heb ik altijd een lijst met namen, adressen en telefoonnummers in de meterkast hangen. In geval van calamiteit kan daar gebruik van worden gemaakt.”

Ook via de Facebookpagina van deze krant reageerde een flink aantal mensen.

Stalen pijp

Net als Maarten van Weel zelf. Hij herinnert zich twee landelijke acties rond de inlevering van illegale wapens. De eerste maakte hij mee op het bureau in Blaricum, waar hij in ’88 van start ging als tweede groepschef. De tweede op het bureau aan de Groest in Hilversum, als regionaal voorlichter (vanaf ’91). ,,In die tijd namen mensen ook vaker op echte gelijkende speelgoedpistolen mee van vakantie.” Van de toen ingeleverde wapens staat hem met name een zelfgemaakte ploertendoder bij. ,,Iemand had gaten geboord in een stalen pijp en daarin spijkers gelast. Dat was een gevaarlijk ding! Daar was onze gummilat niks bij.” Ondank de flinke oogst, denkt Van Weel dat er tegenwoordig nog veel meer illegale wapens in omloop zijn. Inclusief de honkbalknuppel die bij veel voordeuren staat.

Heb ’t lef

Terugbladerend in de oude ’leggers’ van deze krant blijkt dat de foto in december 1999 is gemaakt. ’Gooise jeugd levert meer dan honderd wapens in’, staat er boven het bijbehorende artikel. In die tijd was er een landelijke actie - ’Heb ’t lef. Wapens weg’ - om jongeren te bewegen hij slag- en steekwapens in te leveren. De ’buit’ in deze regio bedroeg 133 wapens. Een deel was al voor de actie door de politie in beslag genomen, een ander deel was ingeleverd in de actietonnen op de vier politiebureaus in de regio Gooi en Vechtstreek.

Traangasgranaten

Het ging om zes pistolen, een lichtdrukgeweer, vier luchtdrukpistolen, twee luchtdrukwapens, een gaspistool, een revolver, 56 messen, zes vlindermessen, vijf werpsterren, tien stiletto’s, elf zakmessen, vijf boksbeugels, twee bajonetten, twee sabels, een blaaspijp met pijltjes, twee ploertendoders, zes traangasgranaten, twee valmessen en drie neppistolen. Ook zat er een geheim handwapen bij en diverse knuppels. De wapens werden voor het eind van dat jaar vernietigd door het Korps Landelijke Politie Diensten.

Preventie

Van Weel was van oktober 1968 tot maart 2010 werkzaam bij de politie, eerst bij de Rijkspolitie, daarna bij de regiopolitie Gooi en Vechtstreek. Toen hij met prepensioen ging, kreeg hij van zijn leidinggevende te horen dat zijn afdeling - de afdeling preventie van het Woning Inbraken Team - werd opgeheven. Van Weel besloot ’de zaak over te nemen’. De ambtenaar werd ondernemer en richtte zijn eigen adviesbureau (Alma Midden-Nederland) op.

Aan het hek

De oud-politieman is sindsdien in het hele land druk met het geven van lezingen en adviezen en het draaien van projecten op het gebied van inbraakpreventie. Sinds 2017 reist hij, op verzoek van gemeenten, organisaties en ondernemers, met zijn informatiewagen PKVW (Politiekeurmerk Veilig Wonen) rond. ,,Ik kom overal, in wijken en buurten, op markten en braderieën, en begin juni ook op het VNG-congres. Ik zeg altijd ’Albert Heijn komt in de keuken, maar Van Weel komt aan het hek.” De oud-politieman is 69 jaar, maar er is geen haar aan zijn hoofd die denkt aan stoppen. ,,Nee hoor, ik geniet hier erg van en blijf gewoon het evangelie van het hang- en sluitwerk verkondigen.”

Applaus

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Felicitaties voor een zwemleraar? Een oudere heer krijg applaus van een groepje zwemdames. Om wie gaat het? Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via e.de.paepe@hollandmediacombinatie.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Hier staan meer afleveringen van De Kijk van Kastermans.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.