Overleg met Rijkswaterstaat over overlast A27: eerst meten, dan weer praten

Overleg met Rijkswaterstaat over overlast A27: eerst meten, dan weer praten
Rijkswaterstaat gaat in de komende weken de geluids- en fijnstofmetingen langs de A27 actualiseren.
© Studio Kastermans
Blaricum

Nog voor het zomerreces zitten de gemeenten Blaricum, Laren en Eemnes opnieuw om tafel bij Rijkswaterstaat om te praten over de overlast van de A27. In de tussentijd worden de beschikbare meetgegevens geactualiseerd.

Dat heeft de Blaricumse wethouder Liesbeth Boersen desgevraagd meegedeeld over het gesprek dat zij, samen met haar collega’s uit Laren en Eemnes, eerder deze week had met Rijkswaterstaat.

In dat gesprek, door Boersen omschreven als ’plezierig’, heeft Rijkswaterstaat duidelijk gemaakt dat voor de dienst maar een uitgangspunt geldt: norm is norm.

Lees ook: Samen strijden tegen vuile A27; VVD: ’Snelheid mag niet ten kosten gaan van gezondheid inwoners Blaricum’

Met andere woorden, alleen als de wettelijke regels op het gebied van geluid dan wel fijnstofuitstoot langs de A27 worden overschreden, komt Rijkswaterstaat in actie.

Omdat de dienst niet op voorhand wil uitsluiten dat de meetgegevens waarmee wordt gewerkt inmiddels achterhaald zijn, is afgesproken die nu eerst te actualiseren. Pas als daarover duidelijkheid is, wordt er verder gesproken over het al dan niet treffen van maatregelen.

Lees ook: Blaricum wil meebetalen aan dubbellaags ZOAB dat herrie A27 echt reduceert

Dus gaat Rijkswaterstaat nu eerst de fijnstofuitstoot van het verkeer op de snelweg tussen de Stichtse Burg en knoopput Eemnes meten en de geluidsbelasting die de weg oplevert herberekenen.

Blaricum zal op zijn beurt de uitkomsten van het onderzoek dat het heeft laten doen naar de geluidhinder die de A27 veroorzaakt delen met de rijksdienst.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.