Kamervragen over de groeiende bezorgdheid over de plannen met Paleis Soestdijk

Impressie plan voor Paleis Soestdijk.

Impressie plan voor Paleis Soestdijk.© Archief

Joost Reijnders
Baarn

De Kamerfractie van D66 heeft het kabinet vragen gesteld over de groeiende maatschappelijke bezorgdheid over de plannen van de MeyerBergman Erfgoedgroep met Paleis Soestdijk.

Vooral de plannen voor woningbouw in de bossen naast het paleis en voor de bouw van een hotel met 120 kamers aan de overkant van het paleis zitten de Kamerfractie dwars.

Het Rijk koos na een biedingsprocedure met drie kandidaten voor het plan Made by Holland van de MeyerBergman Erfgoedgroep, mede omdat dat plan het landgoed het minst zou aantasten.

Lees ook: Baarnse zorg over ontwikkelingen rond Paleis Soestdijk klinkt door in Tweede Kamer

Lees ook: Opinie: Paleis Soestdijk maakt valse start

In het winnende plan werd gesproken over 65 luxe villa’s op de plek van de oude marechausseekazerne en over 40 hotelkamers in het paleis.

In het stappenplan voor de ontwikkeling, dat de gemeenteraad in april naast zich neerlegde, staat de bouw van 98 woningen en is van hotelkamers in het paleis geen sprake meer.

(Lees hier de Kamervragen over Paleis Soestdijk)

D66-fractievoorzitter in Baarn Jelle Jonkers vraagt zich met zijn collega’s in Den Haag af of de plannen wel binnen het winnende concept vallen.

„Ze zeggen dat ze de twintig miljoen uit de verkoop van die woningen nodig hebben voor de renovatie van het paleis. Maar ik heb daar geen financiële onderbouwing van gezien. Projectontwikkelaars vertellen mij dat het plan zeker veertig miljoen gaat opbrengen. En de gemeenteraad is duidelijk geweest: geen bebouwing in de bossen buiten het marechausseeterrein.”

De D66-Kamerfractie wil weten of de staatssecretaris de gemeenteraad daarin steunt en of hij de zorgen deelt van raadsleden en inwoners van Baarn over de te verwachten overlast van evenementen, de verwachte natuurschade en de toenemende verkeers- en parkeerdruk rond het paleis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.