Premium

Ivan Bachtchevanov na 25 jaar het gezicht van jubilerende kringloopwinkel in Eemnes

1/2
Eemnes

KringloopCentrum Eemnes-Huizen, zoals tegenwoordig de officiële naam luidt, trakteerde dinsdag werknemers, vrijwilligers en klanten op koffie, gebak en koek. Mocht ook wel, want de kringloopwinkel in Eemnes bestaat exact 25 jaar. En Ivan Bachtchevanov (50) was er vanaf de eerste minuut bij.

Iedereen in Eemnes kent de kleine, gedrongen gestalte met de inmiddels wat grijs geworden paardenstaart. Hij is het gezicht van de kringloopwinkel. Bachtchevanov haalde in zijn eerste tijd bij de kringloopwinkel voornamelijk goederen op. Mensen zetten hun huisraad langs de straat en hij kwam, samen met een collega, met de vrachtwagen langs om de spullen in te laden.

Hij is Nederlander geworden ondertussen, nadat hij uit Bulgarije was gekomen en ’om maar wat te doen te hebben’ bij de ’nieuwe kringloopwinkel’ in Eemnes begonnen was. „Voor mij was het ideaal. Ik kwam met talloze mensen in aanraking en ontwikkelde ook mijn Nederlands. Eerst dacht ik dat het tijdelijk zou zijn, maar ik zit hier nog steeds. En ik zou nergens anders willen werken.”

Van vrijwilliger werd hij personeelslid. Eerst via een ’Melkert-baan’, daarna in vaste dienst. In de begintijd draaide de kringloop geheel op vrijwilligers, later kreeg de bedrijfsleider een aanstelling, toen de chauffeur van de vrachtwagen en nu zijn er, met de zaak in Huizen (in 2017 geopend) meegerekend al vijftien krachten in loondienst. „Allemaal leuke mensen”, zegt Bachtchevanov. „Er is hier geen stress, iedereen kan in zijn eigen tempo werken. Er heerst een prettige sfeer.”

Aardig rijtje voor de deur

Bachtchevanov kent de vaste klanten. Wanneer de winkel ook op deze 30 april om 10.00 uur opengaat, staat er al een aardig rijtje voor de deur. „Sommige mensen komen hier driemaal per dag! Ik weet niet of het een verslaving is, maar ze vinden het in elk geval leuk om steeds te kijken of er weer iets nieuws is. We verversen de hele dag, spullen die geselecteerd en geprijsd zijn komen daarna meteen in de winkel. En voor de mooiere artikelen willen sommige mensen er graag snel bij zijn.”

Hij heeft inmiddels oog gekregen voor de kwaliteit van de spullen en ook een hoop mensenkennis opgebouwd. „Het begon eigenlijk voor mensen met een kleine beurs, die hier meubels en kleren kochten. Nu komen de klanten ook uit Laren en Blaricum, en worden er vanuit die plaatsen ook kleding en andere artikelen aangeleverd. Da’s best lachen: ik heb weleens een mevrouw gezien die hier een lepeltje van vijftig cent kocht en vervolgens blij in haar Porsche naar huis ging.”

Rangen en standen tellen niet meer in het kringloopcentrum. Voor elk wat wils, en steeds meer verkoopruimte. Door het vertrek van de later aangebouwde Wereldwinkel krijgt de kringloop ook die vierkante meters erbij. En dat is nodig. Bachtchevanov: „In vergelijking met vroeger krijgen we veel meer binnen, vaak van goede kwaliteit. Extra ruimte kunnen we goed gebruiken.”

Meubels, schilderijen en beeldjes worden in enkele gevallen getaxeerd. „Ik heb er aardig zicht op gekregen en voel gewoon aan wanneer iets echt wat waard is. Dan laten we mensen van Van Spengen ernaar kijken. Het duurste? Twee schilderijen die samen op ongeveer 5000 euro werden getaxeerd.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.